Stalin je pre Rusov stále príťažlivý + VIDEO

Presne 55 rokov po smrti komunistického diktátora Josifa Stalina si 42 percent ruských občanov myslí, že ich krajina potrebuje vodcu podobného kalibru a 39 percent Rusov vidí jeho vládu ako celkovo kladné obdobie. Predstavitelia ruskej komunistickej strany, druhej najsilnejšej politickej sily v krajine, si pamiatku Stalina uctili kladením vencov na jeho hrob pri múre Kremľa.

05.03.2008 16:03 , aktualizované: 16:27
Josif Vissaronovič Stalin Foto:
Josif Vissaronovič Stalin.
debata

Za „najúspešnejšieho vládcu ZSSR " označuje Stalina aj učebnica histórie pre stredné školy, ktorú vlani odporučilo ruské ministerstvo školstva. Kniha má pomôcť vychvávať z ruskej mládeže  "skutočných vlastencov“.

Učebnica označuje masové stalinistické represie s miliónmi obetí za „určité nedostatky“, ktoré spôsobila snaha zabezpečiť maximálnu efektivitu riadiaceho aparátu krajiny. Podľa slov ministra školstva Andreja Fursenka pre ruské noviny Novyj region je učebnica prvým krokom k vzniku nového vzdelávacieho systému.

„Stalin bol génius,“ povedal pre agentúru Interfax Vladimir Chomeriki, šéf fondu Jednota ruského a gruzínskeho národa. Podľa neho Stalin urobil pre veľkosť Sovietskeho zväzu všetko. Obete násilia údajne nie sú obeťami Stalina, ale tvrdej doby a triedneho boja.

Stalinov vnuk Jevgenij Džugašvili taktiež agentúre povedal, že v Gruzínsku aj v Rusku sa za Stalina žilo lepšie, zaujímavejšie a veselšie, ako sa žije teraz. „Dnes naplno žijú iba tí, ktorí majú peniaze, a jednoduchý národ trpí v chudobe,“ dodal. 

Foto: ČTK
Jevgenij Džugašvili

Vnuk Stalina je kategoricky proti snahe, o ktorej sa v Rusku občas diskutuje, preniesť pozostatky diktátora z Moskvy a pochovať ich v jeho rodisku, v gruzínskom meste Gori. „Znamenalo by to zníženie jeho historického významu. A to ruský národ  nedovolí,“ vysvetlil Jevgenij Džugašvili.

Podľa denníka Novyje Izvestija je Stalin v Rusku v posledných rokoch stále populárnejší. Najrôznejšie organizácie sa snažia napríklad obnovovať jeho sochy či vracajú uliciam ruských miest Stalinove meno. Mení sa tiež vekové zloženie obdivovateľov diktátora. Okrem penzistov už na demonštrácie s portrétom Stalina prichádzajú aj niektoré mládežnícke organizácie, ktorých členovia éru veľkého teroru a druhej svetovej vojny nezažili.

Podľa sociológov z moskovského Strediska Jurija Levadu hodnotí víťatzstvo Stalina vo vojne kladne 36 percent mladých ľudí, pätina mládeže si myslí, že iba podobne silný vodca dokáže v krajine udržať poriadok a že Stalin bol múdry vládca, ktorý krajinu priviedol k jej veľkosti a rozkvetu. A 16 percent mladých Rusov si myslí, že Rusko sa bez vládcu Stalinovho typu jednoducho nemôže zaobísť.

Arsenij Poginskij, predseda organizácie Memorial, ktorá obhajuje ľudské práva, pritom zdôrazňuje, že reálneho Stalina v mysliach mnohých ruských občanov už dávno nahradil akýsi národne-patriotický mýtus s prakticky „zamatovým“ obsahom. Spôsobila to údajne absencia hlbokej a serióznej diskusie o nedávnej minulosti Ruska i snahy súčasnej vládnej moci rehabilitovať Sovietsky zväz v očiach obyvateľov krajiny.

debata chyba