Na zmeny je najvyšší čas

Bývalý šéf ochrankárov, dlhoročný policajt Juraj Zábojník hovorí, že do terénu malo byť presunutých ešte viac ľudí od stola.

14.01.2011 10:04
Protest, štrajk, dopravcovia Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Môžu viesť zmeny v hodnotení policajtov k tomu, že sa reálne v uliciach zníži kriminalita?

Policajný zbor už roky potrebuje reformu, a preto každá zmena, ktorá sleduje cieľ, je nielen vítaná, ale doslova nutná. V súkromnom sektore takmer všetky spoločnosti, ktoré niečo znamenajú, fungujú na určitých nástrojoch kontrolingu. Keby Policajný zbor využíval tieto uznávané a odskúšané manažérske nástroje, už dávno by bol dôveryhodnejší v očiach občana. V polícii je mnoho problémov, ktoré vedúci predstavitelia neriešili, ako mali. Nešli vzorom. Keď si radový policajt prečíta o najvyššom predstaviteľovi policajného prezídia v novinách, ako šaškuje na 520-koňovom BMW dvestovkou a on má za to pokutovať občanov vodičov, ako sa má cítiť?

Je v polícii dostatok schopných policajtov, ktorí obstoja v novom hodnotení?

Je dostatok schopných a charakterných ľudí, ktorí majú záujem rásť a pracovať na sebe. Majú svoje ciele a chcú to niekam dotiahnuť. Tieto typy ľudí prejdú sitom bez problémov. Špekulanti a neschopní musia veľmi rýchlo odísť. Treba začať so zásadami platnými pre všetkých.

Čo dnes chýba polícii a jej vedeniu, že nemá rešpekt vo verejnosti?

Chýba jej čistý kredit, ktorý ani nemôže mať vzhľadom na kauzy s medzinárodným dosahom. Čaká ju ťažká práca. A nakoniec musí i niečo ukázať a to je v podobe vyriešených vrážd a ťažkej trestnej činnosti, ktorá otriasla slovenskou verejnosťou, a to nebola iba jedna. Vtedy pôjde kredit hore.

Prichádzajú z policajných škôl do zboru už takí policajti, ktorí rýchlo nabehnú na nový systém?

Budú sa mu musieť prispôsobiť. Mladí ľudia sú formovateľní. Starší policajt s dvadsať- alebo tridsaťročnou praxou je už tak trošku unavený, pretože tá práca zanecháva na človeku stopy. No je pravda, že naučiť sa poriadnej práci môžu iba tak, že sa budú učiť od skúseného a pracovať na sebe. V neposlednom rade je potrebné posvietiť si i na školstvo v polícii a pozrieť sa, kto ich učí a aký je systém celej výučby. Sú tam veľkí odborníci, ale i pedagógovia, ktorí by mali prejsť v prvom rade priamym výkonom služby. Ak majú zavádzajúce zmeny zlepšiť obraz polície a jej činnosť, musí ich sprevádzať redukcia stavov, ktorá nie je podľa mňa dostatočná. Inštitúcie silového rezortu sú mimoriadne prebujnené a doslova by som to vyhnal do ulíc posilniť priamy výkon služby.

1 debata chyba