Slovensko povzbudzuje aj v nemocnici či na fare

Pacienti musia fanúšikovať potichu, väzni s uchom na rádiu. Farár velebil svojho kamaráta Demitru. Víťazné počínanie slovenských hokejistov v zápase s favorizovaným Ruskom v piatok ráno opantalo celú krajinu.

20.02.2010 06:06
fanúšikovia, hokej Foto:
Hokej sledovali od šiestej aj žiaci v Spojenej škole sv. Vincenta de Paul v Bratislave.
debata

Palce držali pacienti Fakultnej nemocnice s poliklinikou v bratislavskom Ružinove. S určitosťou si nenechajú ujsť ani zápas s Lotyšskom. „Kvôli hokeju som si dal z domu priniesť televízor,“ hovorí Jozef Takáč, ktorý je na rehabilitačnom oddelení. Pred zápasom uzavrel stávku, prehral fľašu šampanského. „Tipovala som, že vyhráme 2 : 1,“ chváli sa ďalšia pacientka Mária Boháková.

Ako to vyzeralo od šiestej rána pred televízorom v nemocnici? „Nemôžeme si dovoliť nejaké veľké výkriky,“ dodáva s úsmevom Mária. Jozef však aj napriek tomu nechal vyjsť emócie na povrch. „Pri vyrovnávajúcom góle som tak vykríkol, že som rozčúlil paniu sediacu pri raňajkách,“ dodáva.

Oskar Vraňák musel v čase súboja s Rusmi absolvovať vyšetrenia. „Aj počas nich som držal palce aspoň cez Slovenský rozhlas,“ tvrdí dôchodca.

Hokejový ošiaľ zasiahol aj najmenších. V Materskej škole na Rovnianskej ulici v Bratislave povzbudzovali deti v zápase s Českom i Ruskom. „Deti, jednotka a nula, to je Gáborík,“ upozorňuje učiteľka Dáša Žemličková. Hneď aj ukazuje na „vinníka“, ktorý má sledovanie hokejových prenosov z olympiády na svedomí. „Môže za to malý Dominik. Vo štvrtok ráno prišiel do škôlky s plačom, že ocko doma sleduje hokej a on v škôlke nemôže. Tak sme deťom zapli televízor,“ dodáva učiteľka.

V Spojenej škole sv. Vincenta de Paul v Bratislave sa v telocvični pri hokeji od šiestej tiesnilo okolo 250 detí. Vyučovanie sa pritom začína až od ôsmej. „Zobudil som sa o trištvrte na šesť, poobliekal sa a bežal do školy,“ hovorí deviatak Matej Tichý.

Súboj sledoval aj športovo založený farár Jozef Jurina, ktorý pôsobí v Opoji pri Trnave. „Dobré to bolo, výborné, aj to rozhodnutie Paľom Demitrom,“ netajil radosť z výkonu slovenských reprezentantov. Jeho radosť bola znásobená aj tým, že Demitru, Stümpela a niekoľkých ďalších pozná osobne. Ako ďaleko to Slovensko dotiahne, to si však netrúfa predpovedať. „Asi zvíťazí mladosť,“ poznamenal, vedomý si vysokého vekového priemeru tímu okolo kapitána Zdena Cháru.

Prísny režim nedovolí sledovať hokej v nezvyčajnom čase väzňom a trestancom. V celách sú odkázaní na rádio, prípadne mimoriadne povolenie od šéfa väznice. Za mrežami je súčasnosti košický hokejista Ladislav Ščurko, obvinený z vraždy. Trenčan Marcel Hanzal si odpykáva trest za smrteľnú autonehodu.

Z hokejového nadšenia majú radosť aj krčmári. Ďalší zápas v sobotu v noci s Lotyšskom by im mohol priniesť dobré tržby. „Ľudia prídu už večer a určite sa zdržia. Zvyčajne zatvárame okolo jednej, ale zo soboty na nedeľu bude otvorené dlhšie,“ hovorí Robert Sadiv z Českej hospody v Košiciach.

debata chyba