Prokuratúru netreba zabetónovať

Jeho najvyšší nadriadený Dobroslav Trnka si ho zavolal do kancelárie a ponúkol mu, že rozhovor pre denník Pravda o ich kandidatúre na post generálneho prokurátora môžu robiť spoločne. Jozef Čentéš ponuku šéfa odmietol.

01.12.2010 06:00
Jozef Čenteš, prokurátor, kandidát, GP Foto:
Jozef Čentéš (43) je prokurátorom 16 rokov, z toho jedenásť pôsobí na Generálnej prokuratúre, šesť vo funkcii zástupcu riaditeľa trestného odboru.
debata (6)

Na chodbe parlamentu bolo medzi vami a pánom Trnkom cítiť napätie.

Nie sú medzi nami žiadne spory, vychádzame spolu úplne normálne.

Prečo odmietate hodnotiť jeho pôsobenie vo funkcii?

Konám profesionálne. Nemám oprávnenie hodnotiť prácu niekoho iného. Hodnotím iba svoju prácu a prácu prokurátorov trestného odboru, kde pôsobím.

Neobávate sa, že keď politici prejavili taký záujem o voľbu generálneho prokurátora, chcú mať vplyv na jeho rozhodovanie?

Vôbec sa nebojím. Pri všetkých rokovaniach, ktoré som absolvoval, som deklaroval, že som odborník.

Ako vnímate to, čo sa okolo voľby deje?

Vnímam to zvonku, nebol som na rokovaní Koaličnej rady ani iných subjektov. Mňa osobne to až tak nezaťažovalo, pretože som sa sústreďoval len na prácu na trestnom odbore.

Ako vidíte svoje šance?

Rovnocenne so šancami pána Trnku, keď sú dvaja, tak je to päťdesiat na päťdesiat percent.

Čo by ste chceli na fungovaní prokuratúry zmeniť?

Prvá vec by bola nová organizačná štruktúra Generálnej prokuratúry. Chcel by som, aby sa trestný odbor stal nosným. Teraz robí trestnú politiku niekoľko odborov. Mala by sa zrušiť Vojenská prokuratúra, ktorá nemá partnerov na strane v minulosti zrušených vojenských súdov. Tiež chcem, aby sa zvýšila zodpovednosť prokurátorov na okresných a krajských prokuratúrach. Aby bol každý jednotlivo vyhodnocovaný, koľko má úspešne obhájených obžalôb.

Vyjadrili ste sa, že ste za zrušenie negatívnych pokynov. Teraz sa využívajú?

Nestretol som sa s tým, že by sa to nejako využívalo. Tu však nejde o to, či sa to využíva, ale o systém. Uvažovať by sa malo takto: prokurátor na okresnej alebo krajskej prokuratúre, ty si zodpovedný, tak podaj obžalobu. Ale keď dotyčného nakoniec oslobodia, nes dôsledky. Jednoducho preniesť zodpovednosť na nich, aby vedeli, že sa im dôveruje a nikto nebude do ich káuz zasahovať pokynom, aby sa nezačalo trestné stíhanie, nepodala obžaloba.

Ako by sa dalo zrýchliť vyšetrovanie?

Keď bude na okresných prokuratúrach viac prokurátorov, budú môcť častejšie robiť dohody o vine a treste, používať superrýchle vyšetrovanie či podmienečné zastavenie trestného stíhania. Teraz je pre prokurátora pri menších deliktoch výhodnejšie podať zjednodušenú obžalobu, ktorá neobsahuje odôvodnenie. Konanie o dohode o vine a treste mu totiž zaberie nezriedka aj pol dňa, na súde sa však takýto prípad môže vybaviť za 25 minút. Ale keď prokurátor podá obžalobu, vec sa na súde nezriedka ťahá aj roky.

Čo by malo byť v etickom kódexe prokurátora, ktorý chcete zaviesť?

Ako sa má prokurátor správať aj v práci, aj po práci. Malo by tam byť napríklad uvedené, že nemá navštevovať určité zariadenia.

Aké?

Napríklad také, kde sa schádzajú ľudia z podsvetia. Každý prokurátor by si mal byť vedomý, že reprezentuje štát, ktorý mu dal do rúk obrovskú zodpovednosť rozhodovať o osudoch ľudí.

Povedali ste, že ste na začiatku kariéry dostali jedno-dve-tri pozvania na obed od advokátov, ktoré ste odmietli, a potom sa vám už nikto nikdy neozval. Chodia prokurátori s advokátmi na obed?

Nebudem odpovedať všeobecne, nemám rád všeobecné otázky ani odpovede. Konkrétne neviem o tom, žeby nejaký prokurátor chodil s advokátom na obed.

Súhlasíte so zámerom vlády, aby aj majetkové priznania prokurátorov boli verejné. Môžete nám povedať o vašich majetkových pomeroch?

K dnešnému dňu vlastním majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve. S manželkou máme rodinný dom, mám osobné motorové vozidlo značky Peugeot 307, ktoré som nadobudol v roku 2007, a peňažné prostriedky na účtoch. Rodinný dom je spolu s pozemkom, je to zhruba sedem a pol ára. Mám 115 koreňov viniča.

Prečo ste proti myšlienke, aby sa prokuratúra zmenila na štátne zastupiteľstvo?

V roku 1993 prijali v susednom Česku zákon o štátnom zastupiteľstve, ktorý bol podľa toho, čo mi hovoria českí kolegovia, prijatý predčasne. Viaceré kompetencie, ktoré vtedy stratili, teraz znovu nadobudli. Ja by som chcel urobiť s tímom odborníkov analýzu, ako to je v členských štátoch EÚ. Chcem, aby sa posúdili plusy a mínusy každého z troch systémov, ktoré existujú. Nemyslím, že treba zabetónovať súčasný právny stav, ale treba ho dôsledne vyhodnotiť, lebo to je obrovská zmena.

Ste si istý, že presvedčíte politikov, aby urobili zmeny v zákonoch, o ktorých hovoríte?

Nezaoberám sa tým, či budem mať podporu politikov, alebo nie. Od začiatku im predstavujem víziu, ktorá dostala zelenú. Predpokladám, že aj im ide o to, aby sa zlepšila vymáhateľnosť práva v Slovenskej republike.

Čo pre vás znamená, že vás navrhla jedna konkrétna strana – Sloboda a Solidarita?

Treba to odlíšiť. Oslovil ma 9. novembra pán doktor Baránik, ktorý je právnym expertom SaS. Na rokovaní Koaličnej rady mi pani premiérka povedala, že som kandidátom všetkých koaličných strán. Takto to vnímam.

Aké miesto by ste ponúkli pánovi Trnkovi, ak by ste boli zvolený?

Prepáčte, k tomuto sa nebudem vyjadrovať. V prvom rade by som chcel riešiť organizačnú štruktúru na Generálnej prokuratúre.

Chcete urobiť audit hospodárenia s finančnými prostriedkami. Máte nejaké podozrenie?

Aj pán Trnka, keď sa ujal funkcie, požiadal o audit. Neviem, prečo to urobil on, ale ja by som to chcel urobiť preto, lebo chcem začať s čistým stolom aj v tejto oblasti.

Aké väčšie kauzy ste dozorovali? Veľa toho o vás nie je známe.

Na Generálnej prokuratúre som bol jeden z prokurátorov, ktorý od začiatku vykonával prokurátorskú prácu v kauze kyselinári, až kým prípad neprešiel na špeciálnu prokuratúru. Toto bol jeden z kľúčových prípadov môjho života.

Je pravda, že ste neboli často v súdnych miestnostiach, ako sa o vás hovorí?

Opak je pravda. Na okresnej prokuratúre som chodil na hlavné pojednávania aj dva- až trikrát za týždeň, vyžíval som sa v tom. Keď som nastúpil na Generálnu prokuratúru, mal som 31 rokov, v prvých týždňoch som nemal veľa práce. Poprosil som kolegu, či môžem ísť na jeho verejné zasadnutia. V trestnej kancelárii Najvyššieho súdu som študoval niekoľkotisíc­stranové súdne spisy.

Nie ste teda teoretik, ako sa o vás teraz hovorí?

Nevedel by som žiť len z teórie, byť len učiteľom na Právnickej fakulte UK. Ja sa cítim na prvom mieste praktikom, na druhom teoretikom.

V kauzách Jána Lexu stále platí Mečiarova amnestia. Prokuratúre sa vyčítalo, že sa v niektorých veciach neodvolala. Aký je váš názor?

Nie som zbavený mlčanlivosti, preto sa nemôžem k týmto kauzám vyjadrovať.

To nie sú vaše kauzy?

Či som ich vybavoval, alebo nevybavoval, nebol som zbavený mlčanlivosti hovoriť o nich. O to väčší dôvod mám nereagovať, pretože ich nepoznám.

6 debata chyba