Spravil by to isté, čo Putin? Harabin sa obracia na Najvyšší súd, Rusko podľa neho nie je agresor

Dva dni po prvom kole voľby prezidenta, kde sa Štefan Harabin umiestnil na treťom mieste, sa neúspešný kandidát postavil pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Dôvodom je obžaloba podanú pre prečin hanobenia rasy, národa a presvedčenia a pre prečin schvaľovania trestného činu. Pojednávanie sa začalo krátko po deviatej v dobrej atmosfére. Harabina prišli na súd pozrieť desiatky podporovateľov. “Tento spor nie je o mne, je o vás,” kričal počas prestávky na chodbe súdu. Priaznivci mu tlieskali a on tvrdil, že je porušovaná charta ľudských práv. Harabin však po dvoch hodinách na súde využil možnosť podať sťažnosť a teraz sudca nemôže pojednávať, kým o sťažnosti nerozhodne Najvyšší súd.

25.03.2024 09:30 , aktualizované: 12:37
debata (200)
Harabin potom, ako súd neotvoril pojednávanie: Vy za to budete platiť!
Video

Úrad špeciálnej prokuratúry podal na bývalého ministra spravodlivosti a expredsedu Najvyššieho súdu SR Harabina obžalobu ešte v júni minulého roku. Harabin vo februári 2022, krátko po ruskej invázii na Ukrajinu, na sociálnej sieti napísal, že by urobil presne to isté, čo ruský prezident Vladimir Putin.

No pondelňajšie súdne pojednávanie sa skončilo skôr, ako mohlo byť otvorené. Harabin napadol poverenia o tom, kto je v prípade prokurátorom, obrátil sa na Ústavný súd a Najvyšší súd a spochybňuje aj to, či je Rusko vo vojne agresorom. “Bol som nezákonne obvinený a vy budete platiť z našich daní za to, že nepoznajú právo,” upozornil.

zväčšiť Predmetný status Štefana Harabina z 25. februára. Foto: facebook
Status Štefana Harabina. Predmetný status Štefana Harabina z 25. februára.

Sudca Ján Buvala priznal, že vzhľadom na právnu neistotu po prijatí novely Trestného práva a zániku Úradu špeciálnej prokuratúry nie je nateraz jasné, ako bude prípad postupovať. „Vzhľadom na podanú sťažnosť bude na Najvyššom súde, ako to v kontexte aktuálne krátko platnej novely vyhodnotí“, dodal Buvala. Najvyšší súd má teraz za úlohu posúdiť, čo so sťažnosťou urobí. Môže potvrdiť Buvalovo rozhodnutie a Špecializovaný trestný súd bude pokračovať v pojednávaní, alebo sudcovo rozhodnutie zruší. Potom sa môže prípad vrátiť do prípravného konania alebo môže byť aj zrušený. „Táto obžaloba nikdy nebude prijatá,“ vysmieval sa po skončení neotvoreného pojednávania Harabin.

Prokurátor sa nechcel k prípadu vyjadriť. „Zastávam názor, že obžaloba spĺňa všetky zákonom požadované náležitosti. Trvám na podanej obžalobe,“ reagoval prokurátor, ktorému prvostupňový súd vyhovel.

Na súde bol prítomný aj jeden z autorov trestného oznámenia, bývalý politik Kristián Čekovský. Harabin ho urážal, nadával mu do „plechovičiek“ a upozorňoval, že všetci zaplatia, za to, že na neho podal trestné oznámenie. „Zlu nemôžeme nikdy ustupovať. Ak vidíme aj v bežnom živote alebo na sociálnych sieťach, že niekto obhajuje vraždenie nevinných ľudí a civilistov a schvaľuje agresiu Ruska na Ukrajine, tak by mal zakročiť,“ skonštatoval Čekovský dôvody za podaním trestného oznámenia.

zväčšiť Štefan Harabin a Kristián Čekovský. Foto: Ivan Majerský
Štefan Harabin a Kristián Čekovský. Štefan Harabin a Kristián Čekovský.

Vinu odmieta, za tvrdeniami si stojí

Harabin otvoril pojednávanie napadnutím protokolárnych chýb. Prekážalo mu, že v súdnom materiáli nie je uvedené meno prokurátora. „Čo toto je za úroveň štátnych orgánov,” otočil sa do pojednávacej sály a vyhlásil, že ide o nulitný akt.

Harabin spochybňuje zákonnosť súdu
Video

Samosudca sa začal pojednávanie súdnymi technikáliámi, prokurátor Martin Nociar trval na obžalobe, no exminister Harabin zdôraznil, že v sále nie je prítomný zástupca štátu. “Keď to je nikto, ako môžeme protokolovať,” pýtal sa Harabin. Dôvodom bol zánik Úradu špeciálnej prokuratúry. Harabin napadol poverenie od generálneho prokurátora Maroša Žilinku, v ktorom je poverený prvý námestník Jozef Kandera. No v dokumente chýbalo poverenie pre prokurátora Nociara, ktorý bol na súde prítomný. V sále sa ozýval tlmený smiech.

Harabin rukou ukazoval na prokurátora a zdôrazňoval, že je páchateľom trestnej činnosti a označil ho za nikoho. “Kto už tomuto štátu môže veriť, keď tu je páchateľ trestnej činnosti,” rozhorčil sa doktor Harabin. Sudca ho napomenul, že nemá urážať zástupcov štátu. ”Mám právo hájiť sa spôsobom, akým uznám za vhodné,” hlasne zdôraznil do mikrofónu.

Štefan Harabin a Kristián Čekovský po...
Štefan Harabin a Kristián Čekovský.
+9Štefan Harabin na súde v Pezinku.

“Ruská federácia nemôže byť označená za agresora,” stál si za svojimi tvrdeniami Harabin. Odmietal, že by nejaká tuzemská inštitúcia, ako Špecializovaný trestný súd, mohla označiť Rusko za agresora. O slovo sa prihlásil prokurátor, Harabin zopakoval, že je nikto a v pojednávacej sále sa ozval potlesk. Sudca napomenul, že súd nie je divadlo ani zábavná show.

Harabin zdôraznil, že ide o politickú akciu na objednávku. Tú dostal podľa neho za úlohu prokurátor Tomáš Honz. Ten dozoroval najvýznamnejšie prípady extrémizmu na Slovensku ako prokurátor špeciálnej prokuratúry, dnes pôsobí na generálnej prokuratúre.

Samosudca vyhlásil, že akceptuje prítomnosť Martina Nociara na pojednávaní ako konajúceho prokurátora. „Obžaloba spĺňa zákonné náležitosti,“ konštatoval zároveň. Harabin následne podal sťažnosť. Sudca tak nemôže pojednávať, kým nerozhodne Najvyšší súd. Samosudca krátkou cestou obžalovanému aj prokurátorovi doručil priamo na mieste uznesenie. „Vzhľadom k podanému opravnému prostriedku bude na sťažnostnom súde, ako ho v kontexte aktuálne krátko platnej novely Trestného poriadku, vyhodnotí,“ povedal.

Harabin navrhoval tiež, aby sa vo veci vôbec nekonalo a počkalo sa na rozhodnutie Ústavného súdu, na ktorý sa obrátili s ústavnou sťažnosťou. „V prípade akceptovania ústavnej sťažnosti by došlo k zániku príslušnosti Špecializovaného trestného súdu a nebolo by akceptovateľné žiadne konanie pred týmto súdom,“ tvrdil advokát.

Následne sa rozkričal, sudca ho napomínal, no je to ako hádzať hrach na stenu. „Veď on nepozná Iura novit curia (lat. „súd pozná právo“)," kričal Harabin. Sudca následne pojednávanie ukončil.

Harabin obviňuje NAKA zo šikany: Aj vy môžete byť obeťou svojvôle!
Video

Február 2022

Pojednávanie museli na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku presunúť do väčšej zasadačky. Akreditovaných bolo desať zástupcov redaktorov, bola prítomná aj verejnosť a z kapacitných dôvodov sa sudca Ján Buvala rozhodol využiť priestory najväčšej pojednávacej sály. Medzi Harabinovými priaznivcami bol aj šéfredaktor časopisu Zem a vek Tibor Eliot Rostas, či youtuber Rudolf Vaský.

Štefan Harabin sa postavil pred súd
Video

NAKA zadržala Hrabina ešte v roku 2022 kvôli statusu na Facebooku. Trval na tom, že za jeho obsah sa nehanbí, je naň hrdý. Harabin bezprostredne po prepustení novinárom v máji 2022 prezradil, že policajtom dal do rúk svoj notebook a telefón, aby si niečo overili. S odstupom času tvrdil, že si zariadenia vyžiadali preto, aby manipulovali s ich obsahom.

„Notebook mi bol odňatý jednoznačne preto, aby kriminálnici a eurofašisti v polícii mohli tam vniesť údaje, ktoré nie sú moje a na podklade týchto neexistujúcich údajov vyrobiť neexistujúcu trestnú činnosť,“ hovorí v 100-sekundovom príhovore na TikToku, kde si pred týždňom založil konto.

V tejto súvislosti na Harabina boli podané viaceré trestné oznámenia zo strany vtedajších poslancov parlamentu, napríklad Juraja Šeligu, Andreja Stančíka, Kristiána Čekovského, Jána Benčíka alebo Ondreja Dostála.

Štefan Harabin Čítajte viac NAKA zadržala a obvinila Štefana Harabina

© Autorské práva vyhradené

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #vojna na Ukrajine