Šimkovičová odvolala riaditeľku Bibiany i Slovenskej národnej knižnice. Škandalózne a netransparentné, reaguje Jaurová

Šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odvolala v pondelok riaditeľov dvoch kultúrnych inštitúcií. Vo funkcii končí riaditeľka Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana Zuzana Liptáková a generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice v Martine Katarína Krištofová, informovala riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR Petra Bačinská.

25.03.2024 13:33 , aktualizované: 16:05
debata (61)
Šimkovičová v Ide o pravdu: RTVS nerozdelíme, ale musíme vymeniť jej vedenie
Video

„V prípade Bibiany využila ministerka zákonnú možnosť odvolania bez udania dôvodu,“ skonštatovala Bačinská.

Generálna riaditeľka národnej knižnice končí podľa nej vzhľadom na nedostatočné zabezpečenie inštitúcie voči kybernetickým útokom, nedostatočnú ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva a pochybenia v manažérskej činnosti.

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a ministerka kultúry Martina Šimkovičová Čítajte viac Zamestnanci RTVS reagovali na Šimkovičovej návrh zákona. Fico chce zmeny do leta

Poslankyňa Národnej rady SR za hnutie Progresívne Slovensko (PS) Zora Jaurová je toho názoru, že ministerka kultúry odvoláva škandalózne, netransparentne a nedemokraticky.

„Opäť bez udania dôvodu a bez akéhokoľvek rozhovoru s nimi. Toto sa už pri ministroch SNS stáva pravidlom, najmä, ak potrebujú uvoľniť miesto pre iného kontroverzného človeka spojeného s SNS. Ani teraz neočakávame nič iné, ako čisto stranícke a odborne sporné nominácie na “uvoľnené” pozície," vyjadrila sa poslankyňa.

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a ministerka kultúry Martina Šimkovičová Čítajte viac Šimkovičová zákon o RTVS odkladá. Chce počkať na vyjadrenie Legislatívnej rady vlády

Jaurová tiež poukázala na túto prax aj v kontexte pripravovaných zmien vo verejnoprávnom telerozhlase, ktoré podľa nej majú za cieľ najmä odstránenie súčasného riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja. „Martina Šimkovičová takmer každý deň odhaľuje nové dôvody, pre ktoré nikdy nemala byť ministerkou kultúry, a pre ktoré bude v apríli čeliť odvolávaniu," uzavrela Jaurová.

Otvorenie kreativneho centra RTVS Artena v Bratislave Čítajte viac Szalai z Reportérov bez hraníc: Kvôli Šimkovičovej návrhu môže Slovensko prísť o eurofondy
61 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Šimkovičová #Bibiana