Slovensko si pripomína výročie Sviečkovej manifestácie

Slovensko si dnes pripomenie 36. výročie Sviečkovej manifestácie, jedného z najvýznamnejších verejných prejavov odporu voči komunistickému režimu v bývalom Československu. Pokojné zhromaždenie veriacich za občianske a náboženské slobody sa skončilo tvrdým policajným zásahom.

25.03.2024 15:35
debata (17)

„Modlitbou a so sviečkami v rukách dali občania najavo svoju túžbu po živote v spoločnosti, v ktorej sú naplnené občianske práva i náboženské slobody,“ uviedla na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová. Dodala, že ľudia neváhali vystúpiť proti presile totalitnej moci vyzbrojenej vodnými delami a obuškami, pretože už v tom čase začínalo byť jasné, že volanie po slobode sa nedá umlčať.

„Rovnako to platí aj dnes a bude to platiť vždy, keď mocných ovládne pokušenie siahať na slobodu iných. Plameň pravdy, viery a nášho vnútorného presvedčenia nám aj po tridsiatichšiestich rokoch spoľahlivo ukazuje cestu,“ dodala prezidentka.

Pred 36 rokmi sa konalo pred budovou Národného divadla na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave pokojné zhromaždenie veriacich za náboženskú a občiansku slobodu. Zástup modliacich sa a spievajúcich veriacich, so sviecami v rukách, bol rozohnaný príslušníkmi Verejnej a Štátnej bezpečnosti. Viacero účastníkov manifestácie bolo zaistených a vyšetrovaných. Organizátor zhromaždenia František Mikloško a niekoľkí jeho blízki spolupracovníci strávili deň na oddelení Bezpečnosti. Biskup Ján Chryzostom Korec bol zaistený už pri odchode zo svojho bytu v Petržalke. Manifestácia sa konala na sviatok Zvestovania Pána a dostala označenie Bratislavský Veľký piatok.

Sviečková manifestácia Čítajte viac Vodnými delami proti sviečkam

Bratislavská Sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín ako jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu voči komunistickému režimu v bývalom Československu. Manifestáciu za náboženské slobody a ľudské práva zorganizovali ľudia z prenasledovaných katolíckych spoločenstiev. Požadovali vymenovanie katolíckych biskupov pre neobsadené slovenské diecézy, úplnú náboženskú slobodu a tiež dodržiavanie ľudských práv. Tým pôvodne náboženské podujatie získalo širší občiansky rozmer. Na manifestáciu na Hviezdoslavovo námestie prišlo približne 2 000 ľudí, ďalšie tisíce boli v priľahlých uličkách. Počas zhromaždenia neodzneli žiadne prejavy, manifestujúci vyjadrili svoj odpor horiacimi sviečkami a modlitbami. Štátna polícia reagovala násilím, proti manifestujúcim použila obušky a vodné delá. Desiatky ľudí vrátane tých, ktorí sa v centre Bratislavy ocitli náhodou, zatkli a dlhé hodiny vypočúvali.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Sviečková manifestácia