Bezpečnostná rada OSN po prvý raz vyzvala na okamžité prímerie v Pásme Gazy

Bezpečnostná rada OSN dnes prijala prvú rezolúciu od začiatku vojny v Pásme Gazy vlani v októbri, ktorá vyzýva na okamžité prímerie. To má trvať najmenej do konca moslimského mesiaca ramadánu, ktorý sa končí 9. apríla. Za rezolúciu hlasovalo 14 krajín, Spojené štáty sa zdržali.

25.03.2024 15:57 , aktualizované: 16:34
gaza, izrael, palestína Foto: ,
Ničivé následky po izraelskom údere na obytnú budovu v Deir al Balah v pásme Gazy, 14. januára 2024.
debata (3)
Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video

Bezpečnostná rada OSN počas súčasnej vojny v Pásme Gazy, ktorá sa začala 7. októbra teroristickým útokom palestínskeho hnutia Hamas na Izrael, schválila dve rezolúcie žiadajúce väčšiu humanitárnu pomoc či „humanitárne pauzy a koridory“, žiadna doteraz ale nevyzývala na prímerie.

Deti v Gaze po útoku Izraela

VAROVANIE: Niektoré zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Wounded Palestinian children receive medical...
Chlapec drží plagát vyzývajúci na ukončenie...
+35Palestínske deti čistia chodník pred domom v...

Text rezolúcie, ktorú navrhlo desať nestálych členov Bezpečnostnej rady, podľa denníka Haarec vyzýva na okamžitý pokoj zbraní v Pásme Gazy počas ramadánu, čo by malo viesť k trvalému prímeriu. Dokument tiež požaduje prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze od útoku z vlaňajšieho októbra, keď v Izraeli zabil na 1200 ľudí a asi 250 osôb uniesol. Stovku prepustil počas doteraz jediného prímeria v tejto vojne koncom novembra.

Denník Haarec napísal, že prímerie v rezolúcii nie je podmienené prepustením rukojemníkov, ale obe výzvy sú spomenuté paralelne. Práve kvôli tomu krátko pred hlasovaním podľa izraelských médií premiér Benjamin Netanjahu pohrozil, že odvolá cestu svojich vysokých úradníkov do Washingtonu, plánovanú na tento týždeň, ak USA rezolúciu nevetujú.

Izraelskí činitelia by mali v USA rokovať o snahe Netanjahua začať operáciu aj na juhu Pásma Gazy v oblasti Rafáhu, kde ale teraz prebýva v núdzových podmienkach na 1,5 milióna Palestínčanov. USA sa snaží Netanjahua od tejto operácie odradiť, ak civilistom nezabezpečí bezpečnú evakuáciu.

Krátko pred hlasovaním Bezpečnostnej rady oznámil Biely dom, že vo Washingtone by sa dnes mali stretnúť izraelský minister obrany Joav Galant s americkým bezpečnostným poradcom Jakom Sullivanom.

Do Spojených štátov mali tento týždeň priletel k rokovaniam aj izraelský minister pre strategické záležitosti Ron Dermer, ktorý ako pozorovateľ zasadá aj v izraelskom vojnovom kabinete, a izraelský poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi. Cestu ale izraelská strana podľa posledných informácií zrušila.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #Bezpečnostná rada OSN