Zástupcov ľudu nebaví sedieť v parlamente

Ráno a podvečer politikov v práci nehľadajte. S najväčšou pravdepodobnosťou obídete naprázdno. Hoci parlament rokuje od deviatej do devätnástej hodiny, celý pracovný čas tam poslanci netrávia. Prečo? Na to majú rovnakú odpoveď bez ohľadu na stranícke tričko. Tvrdia, že pracujú, aj keď v zákonodarnom zbore nesedia.

04.01.2010 05:55
Pavol Paška Foto:
Pavol Paška, predseda NR SR.
debata

„Je ťažké udržať poslancov v rokovacej sále od rána do večera. Plnia si aj iné povinnosti, majú rokovania a stretávajú sa s občanmi,“ bráni sa predseda poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš.

Parlamentné lavice bývajú zaplnené iba okolo jedenástej a potom sedemnástej hodiny, keď prebieha pravidelné hlasovanie o zákonoch. Po niekoľkominútovej hlasovacej mašinérii sa politici znova vytrácajú zo sály a miznú v chodbách parlamentu. O navrhovaných zákonoch zvykne diskutovať len zopár poslancov zo 150-členného zboru.

„Takto to vyzerá vo všetkých parlamentoch. Občanom sa môže zdať, že poslanci nepracujú, keď vidia poloprázdnu sálu. Ale nie je to tak, pretože sa pripravujú na vystúpenia alebo pracujú v parlamentných kanceláriách poslaneckých klubov,“ reagovala podpredsedníčka poslaneckého klubu Smer Jana Laššáková.

Šéf národniarskeho klubu Rafael Rafaj nepovažuje za problém, ak politici nechodia na rozpravy o zákonoch. Očakáva však, že prídu diskutovať, keď sa preberá zákon z oblasti, ktorej sa venujú. „Nie je potrebné, aby bol lekár pri novele o pôdohospodárstve. Takíto vševedkovia by skôr uškodili, ako pomohli,“ domnieva sa Rafaj.

Parlament pritom nezasadá každý pracovný deň. Do parlamentných volieb, ktoré budú 12. júna, je naplánovaných už iba 19 rokovacích dní pléna. Tri až štyri dni zaberú každému poslancovi zasadnutia výborov.

Šéf parlamentu Pavol Paška (Smer) väčšinou prehliada, že politici nechodia do práce. Pre absencie škrtal platy len v ojedinelých prípadoch. Dve mesačné mzdy (7 200 eur) nedal napríklad bývalému futbalovému rozhodcovi Ľubošovi Micheľovi, ktorý sa zamestnal v ukrajinskom klube Šachtar Doneck. Oči však naďalej zatvára napríklad nad predsedom SNS Jánom Slotom, ktorý odignoroval 3 543 hlasovaní z takmer 5 500.

debata chyba