Autonómna bublina

GLOSA: Ani päť percent Maďarov žijúcich na Slovensku si neželá autonómiu. Aspoň nie v zmysle, s akým ľudí otravuje predseda národniarov. Ťažko povedať, či taký výsledok výskumu spôsobí v sídle SNS úľavu, alebo sklamanie z odhalenia, že ich paranoidný strašiak je len neopodstatnenou bublinou.

24.09.2008 07:02
Ľudia Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Napokon, ľudia žijúci na juhu Slovenska zväčša nemajú iné spory, ako napríklad tí z Oravy. A bežný divák či čitateľ sa skôr stretne so správou o napadnutí či potýčke na základe inej farby, ako národnosti.

Kde je teda problém? Na politickej scéne. Namiesto riešenia problémov ich straníci na Slovensku radšej vyrábajú. Slotove tanky, rovnako ako Csákyho žalovanie maďarskému denníku Magyar Hírlap sú otrepané a trápne. Obidve strany prilievajú národnostný olej do ohňa nenávisti. Aby si na ňom potom ohrievali svoju preferenčnú polievku. Tento trucpodnik pekne ilustruje aj najnovší prípad – maďarské učebnice s výlučne slovenskými geografickými názvami a gramatickými chybami.

Zdravému rozumu sa musí priečiť konanie a drístanie oboch táborov. Pretože to nechutne preháňajú. No Slotov príbeh je predsa len o niečo smutnejší. Ako sekundanti v ňom totiž alibisticky vystupujú prezident Gašparovič a premiér Fico. Neschopní rázne a jasne sa od Slotu dištancovať.

Zatiaľ čo normálni Slováci a Maďari spolunažívajú bez väčších problémov.

debata chyba