Výhodu majú študenti, ktorí už pracovali

Počítačové firmy a spoločnosti zo sveta IT a telekomunikácií najčastejšie dávajú príležitosť mladým, čo ešte len skončili školu. Podľa Pavla Vargu, manažéra ľudských zdrojov v spoločnosti Dell, miesto si nájdu dokonca aj absolventi, ktorí nepracovali počas vysokej školy. Pozerá sa však na nich inak ako na tých, čo skúsenosti z práce zbierali už popri štúdiu. Deel zamestnáva 1 400 ľudí na Slovensku.

15.06.2009 09:02
debata

Dell v minulosti patril k firmám, ktoré aktívne oslovovali a prijímali absolventov. Zmenila kríza postoj firmy k ich zamestnávaniu?
Pri prijímaní nových ľudí nerozlišujeme, či skončili školu, alebo už majú skúsenosti zo zamestnania. Rozdiely sú v požadovanom vzdelaní a prípadne aj praxi. Tým sa zväčša vymedzí, či sa o miesto môžu uchádzať absolventi. Sú študenti, ktorí pracovali popri štúdiu a na nich sa spravidla pozeráme inak, ako na ľudí úplne bez praxe. Sľubných študentov už oslovujeme na školách. Celkovo tento rok očakávame, že počet prijatých nových zamestnancov neprekročí počet z roku 2008 a to práve z ekonomických dôvodov.

Má šancu získať miesto aj absolvent bez akejkoľvek praxe?
Určite áno.

O absolventov akých odborov máte najväčší záujem a čo im ponúkate? Zmenili sa podmienky oproti vlaňajšku?
Prijímame najčastejšie mladých z ekonomických smerov. V oddeleniach, ktoré sa starajú o zákazníkov, je najdôležitejšia znalosť jazyka, najmä nemčiny a angličtiny. U nás preto nájdete ekonómov, technikov, ale aj učiteľov. Platy sú rôzne, podľa pozície. Osobitosťou odmeňovania u nás je pohyblivá časť odmeny, ktorú má každý zamestnanec. Jeho celkový plat teda závisí od situácie firmy a jeho výkonu.

Vďaka kríze vedia firmy na trhu zohnať lacnejších ľudí s praxou a s odbornými skúsenosťami. Nie sú preto tohtoroční absolventi vo veľkej nevýhode oproti ich minuloročným kolegom?
Trh je skutočne iný ako bol pred rokom. Nezamieňal by som však absolventov s ľuďmi z praxe. Pozície pre absolventov bez praxe sú zväčša skutočne iné ako miesta pre tých skúsenejších. Dell bude napríklad naďalej hľadať ľudí na oba druhy miest.

debata chyba