V kauze Tupý unikla výpoveď svedka, trestné to nie je

Polícia nemôže konať v prípade zverejnených výpovedí utajeného svedka z kauzy vraždy študenta Daniela Tupého na internetovej stránke. Podľa rezortu vnútra táto vec nemá trestnoprávny charakter, lebo trestný spis je verejný a prístup k nemu majú obžalovaní aj obhajoba. Informoval o tom hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš.

27.10.2008 16:17
Tupý, pamätník Foto:
Zlomené krídlo, pamätník obetiam rasizmu na mieste vraždy študenta Daniela Tupého.
debata

O prípade informoval denník Sme, ktorý uvádza, že na internetovej stránke www.mercedesgklub.sk sa objavila časť výpovede utajeného svedka v kauze vraždy študenta Daniela Tupého.

Výpoveď zrejme zverejnila skupina, ktorú polícia označuje ako piťovci. Polícia ani ministerstvo výpovede nespochybnila, no ako Tomáš povedal, „ide o pasáže vytrhnuté z kontextu, ktoré nevytvárajú reálny obraz o prípade a priebehu vyšetrovania. Je zaujímavé že táto iniciatíva prichádza práve v čase, keď súd prijal obžalobu a vytýčil hlavné pojednávanie.“ A dodal, že určite by súd tak nekonal v prípade, ak by dôkazná situácia bola taká, ako sa snažia naznačiť autori a to vytrhávaním pasáží z kontextu. Na otázku, či ide skutočne o skupinu tzv. piťovcov, sa hovorca vyjadril, že nepoznajú pôvodcu týchto informácií. „My nechceme ďalšími svojimi konaniami vyrušovať súd a chceme ho nechať, aby pokojne rozhodol,“ dodal na záver. 

Časť z tretej výpovede utajeného svedka 2

//…ako som už uvádzal niekto ležal na zemi, pri ňom stál Grco, meter a pol od neho stál Jašter vedľa Jaštera Biznis, Marko bol také dva metre zhruba od nich, uviesť chcem to, že som videl ako Jašter kopal toho čo bol na zemi a Biznis mal ten ostrý predmet ako som uvádzal, to bol nožík asi, mal ho v ruke.. …(Stalo sa niekoľko dní po výpovedi.) No vtedy ma dobili štyria, to bolo prvý krát, tam mi rozbil Marko fľašu o hlavu a šliapal mi po hlave. Druhý krát sa to stalo na Peknej ceste, išiel som pri obchode s mojou mamou, tam vyskočili tiež z toho čierneho golfu na mňa… vyskočil na mňa Marko K., on mal vtedy zlomenú sánku…moju mamu hodili do výkladu tam kde bývala obuv…ten Marko to natáčal na telefón…k vyššie uvedenému podávam trestné oznámenie…Marko mi povedal, že ešte raz budeš vypovedať, tak že ma zase rozbijú. To kričal vtedy keď som bol na zemi a on mi šliapol na hlavu.
//

Výpoveď svedka podľa spomínanej webstránky

Okresný súd Bratislava I. minulý týždeň obžaloval päť osôb v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Zároveň vytýčil termín hlavného pojednávania na 26. až 30. januára 2009.

Daniela Tupého a jeho kamarátov napadla 4. novembra 2005 večer na bratislavskom Tyršovom nábreží skupina asi 10 mladíkov. Všetci sú údajne blízki skupine tzv. piťovcov. Tupý podľahol zraneniam na mieste, ostatných útočníci dobili. Z vraždy je od februára obvinený Richard H., Ján S. a Dávid V. čelia obvineniu z trestného činu výtržníctva formou spolupáchateľstva a z pokusu ublíženia na zdraví.

debata chyba