Rošaľ: Alfa nemala rozkaz útočiť

Ruské špeciálne jednotky nechceli na teroristov zadržiavajúcich takmer tisíc rukojemníkov v základnej škole v mestečku Beslan zaútočiť. V rozhovore pre francúzsky denník Le Parisien to vyhlásil pediater Leonid Rošaľ, ktorého si teroristi vybrali ako sprostredkovateľa.

08.09.2004 07:14
debata

„Nepadlo žiadne rozhodnutie zaútočiť. V opačnom prípade by sa to odohralo inak,“ tvrdí Rošaľ. „Muži z elitnej jednotky Alfa nemali oblečené nepriestrelné vesty, keď sa snažili záchranárom pomôcť odtiahnuť telá rukojemníkov,“ dodal Rošaľ. Ruský pediater tak podporil verziu Kremľa, podľa ktorého špeciálne jednotky začali bojovať až vtedy, keď útočníci spustili paľbu na rukojemníkov pokúšajúcich sa o útek.

Oficiálne zahynulo počas rukojemníckej drámy a následného zásahu ruských špeciálnych jednotiek 335 ľudí. Mnohí pozorovatelia však tvrdili, že konečný počet obetí sa bude blížiť k štyrom stovkám. Stovky ľudí ostávajú v starostlivosti miestnych nemocníc, časť z nich v kritickom stave. Teroristi požadovali nezávislosť Čečenska a odchod ruských vojsk.

debata chyba