Pápeža znepokojoval Harry Potter

Pápež Benedikt XVI. pred dvoma rokmi - vtedy ešte vo funkcii kardinála - v liste nemeckej autorke Gabriele Kubyovej vyjadril znepokojenie nad tým, že knihy o Harrym Potterovi "rozkladajú kresťanstvo v duši" mladých ľudí.

14.07.2005 18:00
debata

V liste s dátumom 7. marec 2003, ktorého text sa objavil na webovej stránke Gabriele Kubyovej, kardinál Joseph Ratzinger rímskokatolíckej sociologičke ďakuje, že mu zaslala jej „informatívnu“ knihu kritizujúcu bestsellery Britky J.K. Rowlingovej.

„Je dobré, že ľuďom objasňujete Harryho Pottera, pretože sú to jemné vábenia, ktoré pôsobia nepozorovane, a práve preto hlboko, a rozkladajú kresťanstvo v duši skôr, ako sa vôbec môže patrične rozvinúť,“ uvádza sa v liste.

Vatikán sa k záležitosti nevyjadril s tým, že pápež a jeho tajomník sú na dovolenke.

Kubyová vo svojej knihe argumentuje, že knihy o Potterovi zahmlievajú hranice medzi dobrom a zlom a oslabujú schopnosť mladých čitateľov rozlišovať medzi nimi. Tvrdí tiež, že glorifikujú svet čarodejníc a kúzelníkov na úkor reálneho sveta.

Kubyová vo štvrtok uviedla, že knihu Ratzingerovi, ktorý mal vtedy vo Vatikáne na starosti doktrínu viery, zaslala po jeho priaznivom komentári k jej predošlému dielu o Panne Márii. O Potterovi s ním viac neviedla korešpondenciu, len si vypýtala povolenie citovať jeho úsudok.

Rowlingovej šiesta kniha o mladom čarodejníkovi s titulom Harry Potter and the Half-Blood Prince vychádza túto sobotu.

debata chyba