Iračania: Hádzali nás do klietky s levmi

Dvaja irackí podnikatelia, ktorých zadržiavala americká armáda, tvrdia, že vojaci ich v roku 2003 v jednom z palácov v Bagdade v rámci mučiarenských praktík hádzali do klietky s levmi. "Zobrali ma ku klietke, kričali na mňa a veľmi ma bili," povedal dnes v interview pre tlačovú agentúru Associated Press podnikateľ Sáhi Muhammad Sabbar.

15.11.2005 10:53
debata

„Jeden z vojakov otvoril dvere a dvaja ďalší ma sotili dovnútra. Keď sa ku mne rútili levy, vytiahli ma späť a zatvorili dvere. Úplne som stratil vedomie,“ dodal.

Sabbar poskytol interview v jednom z hotelov vo Washingtone a hovoril prostredníctvom tlmočníka.

Ako v tejto súvislosti uviedol hovorca americkej armády Paul Boyce, nikdy nepočul o tom, že by sa pri zaobchádzaní s väzňami niekedy použili levy, a žiadne podobné informácie nevyšli na povrch ani pri vyšetrovaní viac ako 400 prípadov zneužívania väzňov, ktoré vedú armádni vyšetrovatelia v ostatných troch rokoch.

„Každé obvinenie zo zneužívania väzňov berieme vážne. Ale zdá sa byť veľmi zvláštne, že s týmto niekto prichádza prvýkrát po troch rokoch vyšetrovania,“ povedal Boyce.

Sabbar (37) a ďalší Iračan Šarzad Kamál Chálid (35) sú tento týždeň v USA kvôli žalobe, ktorú v ich mene podali proti americkému ministrovi obrany Donaldovi H. Rumsfeldovi a ďalším vojenským predstaviteľom Americký zväz pre občianske slobody (ACLU) a organizácia Human Rights First.

V žalobe, podanej v marci, sa poukazuje na sexuálne zneužívanie, falošné rozsudky, odopieranie potravy a vody, elektrické šoky a ďalšie spôsoby mučenia používané údajne na ôsmich väzňoch, medzi ktorými figurujú aj Sabbar a Chálid. Hádzanie do klietky s levmi sa v žalobe nespomína.

Sabbara a Chálida zadržali americkí vojaci v júli 2003. Nasadili im na hlavy plastové kapucne a opakovane ich udierali pažbami pušiek. Obaja opisujú, ako stáli pred klietkou s levmi a za striedajúceho sa otvárania a zatvárania kovovej brány počuli výkriky ďalších väzňov.

Vojaci sa Chálida pýtali, kde sa ukrýva zosadený diktátor Saddám Husajn. „Usmieval som sa, myslel som si, že žartujú. Pýtali sa, kde sú zbrane hromadného ničenia. Veľmi ma to prekvapilo a považoval som to za bláznivé,“ hovorí Iračan, ktorého – ako tvrdí – vhodili do klietky trikrát.

Praktiky, ktorým boli podrobovaní počas amerického zajatia, na oboch mužoch podľa ich slov zanechali dlhodobé psychické aj duševné následky, ako sú vredy, nočné mory či nespavosť. Chálid má dokonca nepríjemný pocit z toho, že je teraz v USA, a obáva sa, že by ho mohli opäť zatknúť.

Sabbara zadržiavali Američania asi šesť mesiacov, Chálida zhruba dva mesiace. Obaja boli väznení v rôznych zariadeniach v okolí Bagdadu.

debata chyba