Zima má Európu v hrsti

Výdatné sneženie, ktoré v posledných dňoch zasiahlo väčšinu Európy, síce postupne poľavuje, ale sneh a mráz komplikuje život v mnohých častiach kontinentu.

29.12.2005 17:22
debata

Problémy s dopravou má hlavne severovýchod Nemecka. Snehové záveje dokonca zapríčinili čiastočné prerušenie prevádzky na letisku v Berlíne a kvôli námraze na lietadlách dochádza k meškaniam spojov. So silnou vrstvou snehu bojujú aj cestári na diaľnici A4, ktorá spája Drážďany, Chemnitz a Eisenach. Nárazový vietor a záveje ochromili dopravu aj na severe Nemecka, kde museli uzavrieť neprejazdné komunikácie.

S veľkým prívalom snehu sa potýkajú aj na severe Rakúska. V niektorých okresoch napadlo v noci na štvrtok 20 centimetrov nového snehu a niekde snehová vrstva dosahuje už jeden meter. Na cestách sa tvorí poľadovica a predovšetkým menej frekventované komunikácie sú takmer neprejazdné. Avšak k žiadnym dramatickým nehodám ani zápcham nedošlo.

Britániu sužuje zimné počasie už tretí deň mrazivými teplotami a nezvyčajne silnými snehovými zrážkami. Navyše hlavne východ Anglicka a Škótsko zahaľuje hustá hmla, ktorá komplikuje dopravu. Teploty v noci klesli hlboko pod bod mrazu, v oblasti Northumberlandu zaznamenali mráz až mínus 10,8 stupňov Celzia. Mrznúci vlhký vzduch vytvára najmä v oblasti Midlands a Lincolnshire takmer nepreniknuteľnú hmlu.

Vo Francúzsku, kde došlo v posledných dňoch ku kolosálnej dopravnej kalamite, sa situácia postupne normalizuje. V niektorých oblastiach sú však pomery na cestách stále zložité. Problémy majú hlavne vodiči na severozápade a na severe krajiny.

Aj v Belgicku spôsobuje zima problémy. Juh krajiny zahaľuje hustá hmla a na ostatných miestach padá sneh. Ráno museli kvôli nemu prerušiť prevádzku na letisku v Charleroi.

Na juhu Švédska prerušili návaly snehu a silný nárazový vietor elektrický prúd niekoľkým tisíckam ľudí. Železničná spoločnosť musela zrušiť desiatky spojov kvôli snehovým závejom. Husté sneženie spôsobilo komplikácie aj na železniciach v Dánsku a polícia radí vodičom, aby nejazdili na juh krajiny.

Poľadovica na cestách vo Fínsku má na svedomí až dve desiatky zranených ľudí. Vo štvrtok sa situácia ešte viac komplikovala novými snehovými zrážkami.

Problémy v doprave pretrvávajú aj v Poľsku, hlavne v okolí Gdaňska. Vo Švajčiarsku už niekoľko dní husto sneží a pri dopravných nehodách sa zranilo okolo 20 ľudí.

Ďalší deň pod snehom prežíva tiež celé severné Taliansko. Nezvyčajne sa pod snehom ocitla aj Florencia, kým na juhu krajiny výdatne prší.

Sneh zasypal aj Českú republiku. Husté sneženie komplikovalo automobilovú aj železničnú dopravu a museli obmedziť prevádzku na ruzyňskom letisku.

Vodičom na slovenských cestách naďalej znepríjemňuje situáciu sneh a poľadovica, ale všetky hlavné dopravné ťahy sú zjazdné.

debata chyba