Analytici spochybňujú hrozbu útokov

Politickí a bezpečnostní analytici označili za nedôveryhodné tvrdenia, že slovenské zločinecké skupiny plánujú uskutočniť bombové útoky na predvolebných mítingoch v Maďarsku.

30.03.2006 19:48
debata

„Slovenská informačná služba je známa vydávaním zlých informácií o teroristických aktivitách na Slovensku a v okolitom regióne,“ povedal pre nemeckú tlačovú agentúru DPA slovenský zahraničnopolitický analytik Ivo Samson.

Podľa Samsona „by v normálnych prípadoch nikto neveril takýmto tvrdeniam“, v tomto prípade však maďarský premiér Ferenc Gyurcsány záležitosť spolitizoval a uviedol, že táto informácia je dôveryhodná.

Samson ďalej spochybňuje autenticitu tvrdení o pripravovanom bombovom útoku vzhľadom na skutočnosť, že pre útok takéhoto druhu zjavne neexistuje žiaden motív. „Prečo by to podsvetie robilo a v koho záujme by to bolo?“ uviedol.

Maďarská tajná služba dostala prednedávnom oficiálnu informáciu o tom, že zahraničné zločinecké skupiny mienia uskutočniť bombové atentáty na pripravovaných masových mítingoch so zámerom destabilizovať politickú situáciu. (viac v článku SIS varovala Maďarsko)

O hrozbe ako prvý informoval denník Népszabadság, odvolávajúci sa na zdroje SIS. Skutočnosť, že maďarské úrady získali takúto informáciu, neskôr potvrdil premiér Gyurcsány. Osoby, ktoré útoky plánujú, údajne pochádzajú z radov slovenského podsvetia a pôsobia v Maďarsku a Chorvátsku.

Podľa Sebestyéna Gorku, riaditeľa v Budapešti sídliaceho Inštitútu pre prechodnú demokraciu a medzinárodnú bezpečnosť, je fakt, že premiér sa k tejto otázke postavil takto verejne, veľmi nezvyčajný.

„Celá táto vec zaváňa nedostatkom profesionality alebo nejakým druhom politickej agendy,“ povedal pre DPA. Podľa jeho slov by bolo mimoriadne zvláštne, ak by slovenské zločinecké skupiny zasahovali do volebnej kampane v inej krajine.

debata chyba