Piux XI. zvažoval spoluprácu s komunistami

Pápež Pius XI. v snahe čeliť nástupu nacistickej totality v Európe sa krátko pred vypuknutím druhej svetovej vojny zaoberal úvahami o tesnejšej spolupráci s francúzskym komunistickým hnutím. K týmto poznatkom dospela talianska historička Emma Fattoriniová.

16.10.2006 12:08
Pápež Pius XI. Foto:
Pápež Pius XI.
debata

K spomínanému názoru dospela na základe dokumentov, ktoré sprístupnil vatikánsky archív. (viac nájdete tu)

Fattoriniová, ktorá je profesorkou súčasných dejín na rímskej univerzity La Sapienza, zverejnila svoje závery v nedeľňajšom vydaní ekonomického denníka Il Sole 24 Ore. Zistila, že Pius XI. diskutoval o tejto záležitosti s kardinálom Eugeniom Pacellim, ktorý v tom čase pôsobil vo Vatikáne ako štátny sekretár, teda de facto ako predseda vatikánskej vlády. Kardinál potom v čase vojny zasadol na pápežský stolec ako Pius XII.

Pacelli si viedol takmer každodenné poznámky o svojich diskusiách s Piom XI. Dňa 6. novembra 1937 si zaznamenal, že myšlienka na spoluprácu s francúzskymi komunistami „prišla Svätému otcovi na myseľ počas bezsennej, ale pokojnej noci“.

„Archív tiež naznačuje, ako sa vyvíjal názor Pia XI. na predvojnový vývoj: kým spočiatku považoval krajne pravicové režimy v Európe za baštu voči liberálnemu sekularizmu a proti komunizmu, s nástupom silnejúceho fašizmu a nacizmu si uvedomil ich nebezpečenstvo,“ povedala historička pre agentúru AP. „Neznamená to však, že by sa náhle stal prokomunisticky zameraný. Zostal konzervatívcom, ale sú náznaky, ktoré dokazujú, že zaujal veľmi otvorený postoj,“ dodala Fattoriniová.

Historička pripomína úlohu, ktorú v tom čase zohral vodca francúzskych komunistov Maurice Thorez, keď sa v roku 1936 obrátil v rozhlasovej výzve na francúzsku katolícku robotnícku triedu s ponukou „podanej ruky“. Pius XI. túto výzvu najskôr odmietol, a to pre silné napojenie Thoreza na vtedajší Sovietsky zväz. Potom však pápež celú vec zvážil a „rozhodol sa ponúknutú ruku prijať pre dobro veci“, konštatuje vo svojom článku Fattoriniová.

Tento dokument o „nočných“ úvahách pápeža Pia XI. mal v rukách aj francúzsky výskumník Philippe Chenaux. Ten však dospel k záveru, že táto listina žiadny veľký zvrat v pápežových postojoch neobsahuje. Podľa Chenauxa sa politika Svätého stolca voči komunizmu v predvojnovom čase nezmenila. Čo sa však týka „ponúknutej ruky (zo strany francúzskych komunistov), katolícka cirkev ju z duchovného hľadiska nemôže odmietnuť. To ale neznamená, že by cirkev bola pripravená spolupracovať s komunistami,“ myslí si Chenaux.

Pravda je, že len niekoľko mesiacov pred nocou, keď mal Pius XI. podľa Pacelliho zvažovať spolupráci s francúzskymi komunistami, vydal v marci 1937 pápež dve encykliky, ktoré ostro odsudzujú tak nacizmus, ako aj komunizmus. Ešte toho roku však neskôr Pius XI. podľa Fattoriniovej „omnoho výraznejšie zdôraznil nebezpečenstvo nacizmu, a práve to bol ten veľký obrat,“ povedala historička.

Pápež Pius XII. Foto: www.americanpapist.com
Pápež Pius XII. Pápež Pius XII.

Pacelli ako pápež Piux XII.

Keď si na pápežský stolec sadol Pacelli, zaujal počas vojny k politickému vývoju v Európe omnoho diplomatickejší prístup ako jeho predchodca pred vojnou. Následne však Pia XII. za takýto postup odsúdili niektorí historici, ale predovšetkým rôzne židovské skupiny, ktoré ho obvinili, že sklamal a nedokázal ochrániť Židov pred holokaustom. Vatikán však trvá na tom, že Pius XII. sa vo svojom úsilí pomôcť Židom uchýlil k opatrnej diplomacii.

debata chyba