Známy popierač holokaustu je na slobode

Britský historik David Irving, ktorý je neslávne známy výrokmi, spochybňujúcimi masové vyvražďovanie židov počas druhej svetovej vojny a ktorého za popieranie holokaustu odsúdili vo februári v Rakúsku na tri roky väzenia, je na slobode. Odvolaniu 68-ročného Brita vyhovel totiž Vyšší krajinský súd vo Viedni, ktorý dve tretiny pôvodného, nepodmienečného trestu pozmenil na podmienečný.

20.12.2006 13:37
David Irwing Foto:
David Irwing
debata

Keďže si muž, ktorý pred súdom uznal vinu a vyhlásil, že už zmenil názor, odpykal vo vyšetrovacej väzbe už viac ako trinásť mesiacov, môže zostať s okamžitou platnosťou na slobode.

V zdôvodnení súd konštatoval, že dominantný význam pre zmiernenie rozsudku mala páchateľova zmena, ale aj mimoriadne dlhý čas, ktorý prešiel od spáchania jeho trestných činov.

David Irving, ktorý sa špecializuje na históriu druhej svetovej vojny, popieral vo svojich prednáškach existenciu plynových komôr v koncentračných táboroch počas druhej svetovej vojny. Popieranie zločinov národných socialistov je podľa rakúskych zákonov trestné a obvinený musí zaň rátať s trestom odňatia slobody až na 10 rokov. V Irvingovom prípade sa žaloba opierala o obsah jeho dvoch prednášok vo Viedni a Leobene z roku 1989, v ktorých mal popierať skutočnosť, že nacisti zlikvidovali šesť miliónov židov. 

Historika zatkli v roku 2005 na základe zatykača, ktorý príslušné rakúske orgány vydali ešte v roku 1989. Pred začiatkom februárového pojednávania David Irving síce svoju vinu  priznal, počas súdneho procesu však trval na tom, že pochybuje o „istých podrobnostiach“.

debata chyba