Lugovoj: V pozadí vraždy sú britskí agenti

Ruský podnikateľ Andrej Lugovoj, hlavní podozrivý z likvidácie bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka, tvrdí, že za vraždou môžu stáť britské tajné služby. Lugovoj to povedal v Moskve, kde predstúpil pred novinárov. Uviedol tiež, že sa ho britskí agenti pokúsili naverbovať, aby získaval kompromitujúce materiály o ruskom prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

31.05.2007 10:00 , aktualizované: 10:56
Lugovoj Foto:
Ruský podnikateľ Andrej Lugový, ktorý je podozrivý z vraždy Litvinenka.
debata

„Je mi jasné, že keď pôjdem sám do Londýna, tak ma odsúdia, aby si zachovali vlastnú česť. Preto si v najbližšom čase najmem významných londýnskych právnikov, aby pred britskými súdnymi orgánmi chránili moje dobré meno,“ vyhlásil Lugovoj, bývalý pracovník ruskej tajnej služby FSB. Britské úrady oficiálne požiadali Moskvu o jeho vydanie. Rusko to s odkazom na vlastnú ústavu odmietlo.

Lugovoj trvá na svojej nevine a spoločne s ďalším ruským podnikateľom Dmitrijom Kovtunovom sa považuje dokonca za poškodenú stranu. "Boli sme vystavení psychickým a ďalším útokom na území Veľkej Británie,“ vyhlásil.

Litvinenko a tiež v Londýne žijúci bývalý magnát a súčasný politický exulant Boris Berezovskij boli podľa Lugovoja naverbovaní britskou rozviedkou. „Podľa samotného Litvinenka najskôr získali jeho. A po tom, čo na jeho radu Berezovskij odovzdal Angličanom akési dokumenty z Bezpečnostnej rady z čias, keď bol jej námestníkom, sa stal tiež agentom MI-6 a zisk politického azylu sa stal technickou otázkou,“ vyhlásil Lugovoj.

Britské tajné služby podľa neho hľadali predovšetkým kompromitujúci materiál na prezidenta Putina a členov jeho rodiny. Zbierať mal aj informácie o štátnom úradníkovi, prostredníctvom ktorého vraj MI-6 chcela získať ďalšie informácie o Putinovi. Úradníka, ktorého meno sľúbil Lugovoj odhaliť neskôr, vraj chceli vydierať informáciami o stave jeho súkromných účtov. Lugovoj vraj dostal špeciálny mobilný telefón a knihu, podľa ktorých mal kódovať svoje správy.

„To už by som musel byť totálny idiot, keby som nepochopil, že pod zámienkou rozvoja spoločného obchodu sa odohráva banálne najímanie s konkrétnymi politickými a vyzvedačskými úlohami proti Rusku a jeho prezidentovi. Nie som veľkým priaznivcom Putina a mám na to osobné dôvody. Ale mojou úlohou je brániť vlasť a nie ju zradiť,“ vyhlásil Lugovoj.

Lugovoj je hlavným podozrivým z vraždy Litvinenka, ktorý zomrel na otravu polóniom 210 vlani v novembri po tom, čo sa v Londýne stretol právo s Lugovojom. Britská prokuratúra tvrdí, že má dosť dôkazov, aby ho obvinila z vraždy. Rusi prípad vyšetrujú sami, Lugovoj v ich materiáloch vystupuje ako svedok.

debata chyba