Ak Putin neodíde, Medvedev ho porazí

Vladimir Putin sa prerátal, keď si myslí, že aj po odchode z Kremľa bude riadiť štát ako premiér, pretože v Rusku v zápase o moc mal vždy rozhodujúce slovo prezident. Tvrdí to popredný opozičný politik Boris Nemcov. "Ak si predstavujete, že ľud vyjde do ulíc a bude kričať Putinovo meno, mýlite sa," povedal v rozhovore pre Pravdu Nemcov v narážke na úvahu, keby Putina Dmitrij Medvedev odvolal, ak medzi nimi prepukne vážny spor. Inaugurácia nového prezidenta sa uskutoční 7. mája, pričom sa ráta s tým, že Putin si potom sadne do kresla šéfa vlády.

31.03.2008 09:00
Boris Nemcov Foto:
Boris Nemcov, ktorý je ostrým kritikom Vladimira Putina, hovorí, že aj pre Rusko, aj pre celý svet by bolo lepšie, keby sa dosluhujúci šéf Kremľa úplne vytratil z politiky. Predpokladá však, že Putin sa stane nielen novým premiérom, ale sadne si aj na riadiacu stoličku energetického gigantu Gazprom.
debata

Ruské prezidentské voľby prekvapenie nepriniesli, otázne však je, ako bude vyzerať vládnutie Dmitrija Medvedeva.
Dovolím si najprv poznámku k hlasovaniu. V Rusku je výsledok vždy vopred známy, pričom pravidlá sa menia; v Európe sa nemenia, pričom výsledok sa nedá predpovedať. A teraz k jadru veci. Situácia v Rusku je vážna, pretože vzniká dvojvládie – Medvedev ako prezident a Putin ako premiér. Nastáva ,,smuta", výraz, ktorý sa ťažko z ruštiny prekladá. Označuje stav, keď dve centrá moci súperia o vplyv v krajine, vznikajú rozbroje, čo vedie k nestabilite. V súčasnosti máme pred sebou typický obraz ,,smuty". Na jednej strane podľa ústavy a tradície moc patrí Medvedevovi. Na opačnej strane, vychádzajúc z Putinovej popularity a z toho, že na najdôležitejších miestach sedia jeho figúrky, obrovská moc je v rukách Vladimira Vladimiroviča.

Čo to znamená pre Rusko?
Predovšetkým treba očakávať konflikt, ktorý môže vyplynúť z viacerých okolností – či už pôjde o vymenovanie gubernátorov, alebo o vplyv na energetický gigant Gazprom. Pre Rusko aj pre svet z pohľadu stability by bolo prospešnejšie, keby Putin odišiel; odviedol svoju prácu, je populárny, v poriadku… Bol by to ideálny variant pre Rusko aj pre svet. A opakujem, ak Putin neodíde, tak je konflikt neodvratný, pričom v spore vyhrá Medvedev, a nie Putin.

Prečo vyhrá nový prezident?
Nie je podstatné, že v tejto chvíli je Medvedev slabší ako Putin, pretože na strane nového prezidenta stojí tradícia. Kto kontroluje pomery v Kremli, kontroluje celé Rusko. Navyše, môže sa silno opierať o ústavu, ktorá dáva všetku moc do rúk prezidentovi. Šéf Kremľa môže odvolať premiéra bez súhlasu parlamentu. Čiže Medvedev bude mať právo napísať na papier: Putin. Odvolaný. Dovidenia, bodka.

Lenže ako by sa postavil k takému rozhodnutiu ruský ľud? Veď Putin má obrovskú popularitu.
No ako odpovie ruský národ… Nijako.

Kde ste vzali tento názor?
Viete, medzi ruskou mocou a ľudom existuje neviditeľná dohoda. Rusi zatvárajú oči pred korupciou, pred úpadkom zdravotníctva aj armády a na výmenu dostávajú zvýšené platy a dôchodky. Ak si myslíte, že ľud vyjde do ulíc a bude kričať Putin!, tak sa mýlite. A opakujem, že tradícia ,,smuty" nahráva Medvedevovi. Spomeňte si na éru Borisa Jeľcina. Ako sa porátal s Michailom Gorbačovom – ako v roku 1993 z pozície šéfa Kremľa zakročil, keď sa poslanci zabarikádovali a on vydal rozkaz rozstrieľať parlament. Stále v Rusku pritom platí to, čo som spomenul: ľudu dáme peniaze a on sa nám odvďačí lojálnosťou. Je to cynická dohoda, ale existuje ako nepísaná zmluva.

To však neveští veľké nádeje opozícii, aby dosiahla v Rusku zmeny.
Samozrejme, každá dohoda sa môže zosypať – keby nastali veľké problémy s vyplácaním dôchodkov, alebo by sa zrútil sociálny systém. Pre samotnú opozíciu však nevidím dobré časy – je rozdrobená, nesúrodá. Hovorím o demokratickej opozícii, ktorá nemá nijakých ľudí v štátnom aparáte, jej vplyv na chod udalostí v Rusku bol zničený.

O štyri roky Rusko čakajú nové prezidentské voľby, pri biednom postavení opozície by asi bolo rozumné, aby už teraz začala nad sebou uvažovať, čo ďalej.
Úplne súhlasím s tým, že bez konsolidácie, bez vytvorenia širokého hnutia demokrati v Rusku nemajú svetlú budúcnosť.

Prečo si Putin vybral za nástupcu Medvedeva, a nie napríklad Sergeja Ivanova, ktorý sa tiež spomínal ako jeho možný nástupca?
To je jedno. Medvedev príde ako slabý prezident, ktorý hneď zosilnie. Bude mať jadrový kufrík, právo vymenovať gubernátorov, dosadzovať svojich ľudí na ďalšie významné miesta. A poznáte to, možno s radiáciou stúpa potencia. (smiech). Teraz vážne: Putin verí, že Medvedev mu je lojálny, pričom tu existuje jedna podstatná vec, ktorá sa veľmi nespomína. Medvedev ako šéf Gazpromu zažil v tejto spoločnosti korupčné veci, podozrivé ovládnutia iných veľkých firiem, čo majú na svedomí Putinovi blízki ľudia. Takže Medvedev by sa sám necítil pohodlne, keby v prezidentskom úrade mal rozvíjať tému boja proti korupcii, čoho sa samotný Putin tiež obáva.

Nebolo by pre Putina lepšie, keby sa stal šéfom Gazpromu, a nie predsedom vlády?
Ja si myslím, že Putin bude nielen premiérom, ale aj šéfom Gazpromu. Otázka stojí tak, prečo chce vlastne Putin zostať nejakým spôsobom pri moci. Bojí sa odhalenia mnohých vecí, ktoré sa diali počas jeho prezidentovania, je to aj boj o prežitie, pretože dobre vie, koľko má nepriateľov. A ďalšia vec – Putin má ilúziu, že Medvedev bude slabý prezident a že on bude naďalej riadiť štát. Ako som však už povedal, Putin v konflikte s Medvedevom prehrá.

Prečo až sedemdesiat percent voličov podporilo Medvedeva, hoci nejaké hlasy mohli byť sfalšované?
Predstavte si, že na Slovensku by sa každý rok zvyšovali reálne platy a penzie o desať percent. Aký bude postoj ľudu? Druhá vec je cenzúra a propaganda, ktorá Rusom vymýva mozgy a hovorí, že vaša vláda je dobrá a inde sú zlé. To sú dve hlavné príčiny.

Ako sa bude Medvedev správať k opozícii? Bude to pokračovanie ,,putinovského" prístupu?
Domnievam sa, že Medvedevovi bude vyhovovať, keď opozícia bude existovať, pretože tá nebude vystupovať proti nemu, ale proti Putinovi. Opozícia si bude všímať Putina. Teraz hovorím o začiatku Medvedevovho prezidentovania. Či bude Medvedev nejako lojálny, súcitný s opozíciou, to povedať neviem, lebo ho tak dobre nepoznám…

Hoci tvrdíte, že medzi Putinom a Medvedevom vznikne spor, v ktorom vyhrá nový prezident, existujú krajné špekulácie, že obaja sa budú v Kremli striedať po ôsmich rokoch, keďže pre svoj vek ešte dlho môžu riadiť štát.
Odpovedať môžem jedine vtipom. V roku 2020 sedí Putin s Medvedevom v kuchyni a popíjajú. Počuj, Voloďa, zabudol som, kto je vlastne prezident a kto premiér? Putin mu odpovie: Ja som prezident a ty si premiér. Medvedev odpovie: Aha, dobre, tak to zapijeme.

debata chyba