Nový český šéf dopravy je Slovák, prekáža to hlavne opozičnej ČSSD

Minister dopravy v novej českej úradníckej vláde, ktorá sa ujme moci, je Slovák. Fakt, že budúci český minister obrany má slovenské občianstvo, si na poslednú chvíľu všimli české médiá a a pustili sa doňho politici opozičnej Českej strany sociálno-demokratickej (ČSSD) expremiéra Jiřího Paroubka.

08.05.2009 13:31
Gustáv Slamečka Foto:
Gustáv Slamečka.
debata

„Ak by v súvislosti s ním vzniklo nejaké bezpečnostné riziko, české tajné služby by mali problém zohnať informácie z jeho minulosti,“ hovorí poslanec ČSSD a bývalý minister vnútra František Bublan. Dezignovanému ministrovi dopravy Gustávovi Slamečkovi (49) však už podľa serveru iDnes.cz „vyhodenie na poslednú chvíľu nehrozí“. „Ide len o preklenovaciu vládu, asi to už necháme tak,“ povedal Bublan.

Slamečka je historicky prvým ministrom v českej vláde, ktorý nemá české občianstvo. „To, že som Slovák, nie je nič proti ničomu. Aj tak už dlhší čas uvažujem o tom, že by som požiadal o české občianstvo,“ povedal budúci minister českým médiám. Slamečka žije v ČR už trinásť rokov, no stále hovorí po slovensky.

V budúcej českej vláde je ešte jeden minister, ktorý má slovenské občianstvo – Ladislav Miko, ten má však zároveň aj české občianstvo.

debata chyba