Vojnu nerozpútal Hitler, ale Poľsko, tvrdí ruský vojenský historik

Do boja s "falšovaním dejín" poškodzujúcich záujmy Ruska, ktorý vyhlásil prezident Dmitrij Medvedev, sa zapojilo ruské ministerstvo obrany. Na svojej internetovej stránke umiestnilo stať, ktorá tvrdí, že druhú svetovú vojnu nerozpútal nemecký vodca Adolf Hitler, ale Poľsko a to odmietnutím nemeckej požiadavky začleniť mesto Gdansk do Nemecka a vybudovať exteritoriálnu diaľnicu a železnicu ako koridor spájajúci Východné Prusko s Nemeckom. Tieto Hitlerove požiadavky sa v článku označujú za "úplne umiernené".

04.06.2009 15:12
debata

„Všetci, ktorí nezaujato študovali dejiny druhej svetovej vojny, vedia, že sa začala preto, že Poľsko odmietlo uspokojiť nemecké požiadavky,“ tvrdí v článku plukovník Sergej Kovaljov z ústavu vojenských dejín ministerstva.

Podľa učebníc dejepisu vojnu rozpútal Hitler prepadnutím Poľska 1. septembra 1939. O sedemnásť dní neskôr sa k nemeckým vojskám pripojili sovietske jednotky, ktoré v súlade s tajným paktom medzi Moskvou a Berlínom obsadili východnú časť Poľska.

V Kovaljovom článku nazvanom „Výmysly a falzifikáty v hodnotení úlohy ZSSR v predvečer a na počiatku druhej svetovej vojny“ sa však možno dočítať, že po tom, čo Varšava, ktorú opantali veľmocenské ambície a nepodložené ilúzie, odmietla opodstatnené nemecké nároky, Stalinovi nezostali nič iné, než uzavrieť s Hitlerom pakt o neútočení a posunúť sovietske hranice na západ, aby tak zlepšil možnosti obrany krajiny.

Pokusy obviniť Poľsko z rozpútania vojny sú podľa denník Vremja novostej ďalším prejavom cynického ruského vzťahu k histórii. Súčasne denník upozornil, že v samotnom Nemecku za podobné snahy zľahčovať nemeckú vinu za rozpútanie vojny a ospravedlňovať Hitlerov režim hrozia prísne tresty. V Rusku však nie je jasné, či historická komisia, ktorú nedávno zriadil prezident, bude venovať škandálnemu článku pozornosť.

Moskva si podľa komentátora na dejiny spomenie vtedy, keď potrebuje kritizovať susedné krajiny a tak článok o poľskej vine za vojnu ladí s hystériou okolo premiestnenia pomníka sovietskym padlým na vojenský cintorín v Tallinne, kým mlčky sa prejde okolo rušenia pamätníka v samotnom Rusku pre zisky stavbárov.

Prípadným poľským výhradám bude možno musieť čeliť ruský premiér Vladimír Putin, ktorého Varšava pozvala, aby sa v septembri v Gdansku zúčasnil spomienkových akcií k výročiu vypuknutia vojny.

Poľsku sa tiež nepáči, že ruské úrady a súdu doteraz odmietajú rehabilitovať tisícky poľských dôstojníkov, ktorí upadli po vypuknutí vojny do sovietskeho zajatia a ktorých Stalin nechal popraviť.

debata chyba