Jaceňuk - ukrajinský Obama - chce miešať predvolebné karty

Na úvod dva citáty. Prvý: "Bezočivý židko, ktorý prisluhoval zlodejom pri moci a úspešne z toho ťažil, sa derie s pomocou kriminálnych prostriedkov do prezidentského kresla, cynicky uráža situáciu na Ukrajine, na ktorej mal aj on podiel... Myslí si, že ide o voľby do dedinskej rady v Izraeli. Ibaže kým existuje Ukrajina a zákon, dovtedy tu žid nebude predvádzať ľudovú tvorivosť."

21.10.2009 08:55
Arsenij Jaceňuk Foto:
Arsenij Jaceňuk neskrýva ambície zamiešať predvolebné karty na Ukrajine.
debata

Druhý citát: „Je vzdelaný, dobre vyzerá, perfektne hovorí po anglicky, má povesť ekonóma a je plný energie.“ Prvý je z úst užhorodského starostu Serhija Ratušňaka a druhý patrí analytikovi Oleksijovi Haranjovi.

Oba sú adresované milionárovi Arsenijovi Jaceňukovi (35), ktorý napriek mladosti bol vo vedení Národnej banky Ukrajiny, šéfoval ministerstvu hospodárstva aj zahraničných vecí, ale i parlamentu. Bol dlho aj po boku prezidenta. Napokon sa stal nezávislým a vytvoril stranu Front zmien. Režiséri farebných revolúcií už z neho začali robiť „ukrajinského Obamu“.

„S Janukovyčom a Tymošenkovou tvorí trojicu nádejných kandidátov,“ povedal pre Pravdu politológ Vadim Nesterov na adresu v pondelok odštartovanej predvolebnej kampane. Čo do ratingu lídrom je Janukovyč s asi 20–26 percentami hlasov. Nasleduje Tymošenková (19) a Jaceňuk (9). „Situácia sa však môže zmeniť. Kampaň sa iba začala,“ pripomína Nesterov.

Mnohí veria, že Jaceňuk dokáže zamiešať predvolebné karty. Je „priechodný“ hlavne vo vidieckych regiónoch. Vie to aj Juščenko, ktorý už počuje politický umieračik. Usiluje sa preto hrať na niekoho menej skompromitovaného. „A takou osobou je Jaceňuk,“ povedal pre Finacial Times analytik Oleksij Haranj. Jaceňuk sa však Juščenkovi odmenil kritikou. Napríklad pred Moskvou si šplhol vyjadrením pre ruské rádio Echo Moskvy. "Súčasný prezident urobil aj politické kroky, ktoré mohli byť považované za antiruské.“ Zároveň povedal, že nepodporuje gruzínskeho prezidenta v kaukazskom konflikte, rovnako ako tlak na predčasný odchod čiernomorskej flotily z Krymu.

Hlavným tromfom ambiciózneho politika je podľa viacerých, že výrazne nepolarizuje Ukrajinu. Je za vstup krajiny do EÚ, ale o začlenení do NATO hovorí opatrne. „Jeho pozícia nie je vyložene antiruská a v určitých momentoch, ako v prípade kaukazského konfliktu, zastáva pragmatický postoj,“ upozornil Haranj. Napriek zatiaľ relatívne nízkemu ratingu má nádej, že zamieša volebnými kartami. Objavili sa už špekulácie, že ak by Jaceňuk dokázal predstihnúť v januárovom hlasovaní terajšiu premiérku, tak v druhom kole prezidentských volieb by získal potrebnú podporu. Hlasy by mu vraj dali nielen radoví voliči, ale aj vplyvní podnikatelia.

debata chyba