ŠtB sa mohla podieľať na vražde talianskeho premiéra Alda Mora

Talianski ultraľavicoví teroristi v roku 1978 uniesli a zavraždili bývalého talianskeho premiéra Alda Mora. Podľa jednej z vyšetrovacích verzií ich cvičili na základni pri Karlových Varoch, napísal český denník Hospodářské noviny. Teroristi zo skupiny Červené brigády Mora uniesli na ceste do parlamentu a po dvoch mesiacoch väznenia ho popravili. Jednou z najznámejších politických vrážd sa zaoberali aj českí vyšetrovatelia.

22.01.2010 16:12
Aldo Moro Foto:
Taliansky expremiér Aldo Moro.
debata

Existujú totiž náznaky, že na príprave únosu sa mohla podieľať tajná služba komunistického Československa.

„Preverujeme verziu, že členovia Červených brigád boli cvičení v tajnom stredisku pri Karlových Varoch,“ povedala Eva Michálková z českého Úradu dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu (ÚDV). Pozadie vraždy Alda Mora doteraz nie je uspokojivo vysvetlené. Podľa rozšíreného názoru by totiž Červené brigády nedokázali vykonať únos, pri ktorom zastrelili päť Morových strážcov.

Talianska tlač tesne po vražde poukázala na možné zapojenie Československa. „Existujú dôkazy o cestách ľavicových teroristov do východnej Európy a je tiež známe, že uprednostňujú československé zbrane,“ napísal v roku 1979 taliansky časopis Il Borghese. Odborník v službách amerického Kongresu Vittofranco Pisano dokonca špekuloval, že Alda Mora väznili na československej ambasáde.

Podľa zistenia českého ÚDV sa časť týchto údajov skutočne zakladá na pravde. „Môžeme potvrdiť, že v sedemdesiatych rokoch sa na našom území pohyboval celý rad významných členov Červených brigád. Dokonca sa tu objavil aj ich zakladateľ Renato Curcio,“ hovorí vyšetrovateľka prípadu Eva Michálková. O výcvikovej základni však polícia nenašla nijakú zmienku. To však nie je prekvapujúce. „Ak k výcviku skutočne dochádzalo, vedela by o tom iba veľmi úzka skupina ľudí, ktorí by aj tak boli viazaní mlčanlivosťou,“ upozornila Michálková.

debata chyba