Škandál! Česi merali homosexuálnym žiadateľom o azyl erekciu

Agentúra Európskej únie pre ľudské práva viní české úrady z homofóbie. Žiadateľom o azyl, ktorí tvrdia, že sú homosexuáli, vraj vykonáva takzvanú falometriu, teda meranie prietoku krvi v penise pri zobrazení sexuálnych výjavov. Podľa najnovšej správy agentúry ide o porušenie jedného z článkov európskej charty základných práv, ktorá zakazuje mučenie a ponižujúce zaobchádzanie.

08.12.2010 15:57
penis, zips Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Hovorca českého ministerstva vnútra Vladimír Řepka potvrdil, že falometrické vyšetrenie bolo v niekoľkých prípadoch využité. Vždy bolo vykonané so súhlasom žiadateľov, niektorí z nich o ne sami požiadali, uviedol.

Že Česko využíva kontroverznú metódu, najskôr ako jediný štát v Európskej únii, vyšlo najavo pred súdom v Nemecku, kde si jeden z iránskych žiadateľov o azyl na použitie falometrie sťažoval. Jeden z výskumníkov, ktorí pripravovali správu o homofóbii v EÚ, potom kontaktoval české ministerstvo vnútra. „Podľa informácií ministerstva vnútra je možné použitie falometrie iba v prípade, že jednotlivec žiada o azyl kvôli svojej homosexualite a pri pohovore s ním sa objavili nezrovnalosti,“ uvádza správa agentúry EÚ, ktorá je k dispozícii na internete.

Nebolo ich vraj viac ako desať

„Falometrické vyšetrenie ako súčasť komplexného sexodiagnostického vyšetrenie bolo v rámci konania o medzinárodnej ochrane použité v niekoľkých prípadoch. Presné štatistiky nevedieme, ale jednalo sa len o jednotlivcov, konečný počet nedosahuje ani desať osôb,“ uviedol Repka. Odbor azylovej a migračnej politiky podľa neho k tomuto kroku pristúpil v prípadoch, keď nebolo možné inak overiť odlišnú sexuálnu orientáciu žiadateľa o azyl, „najmä z dôvodu slabej až nulovej vierohodnosti výpoveďou konkrétneho žiadateľa alebo žiadateľky“.

Podľa hovorcu sa falometria vykonáva ako jeden z podkladov pre rozhodnutie u ľudí, ktorí žiadajú o azyl s tým, že sa boja vrátiť do vlasti kvôli odlišnej sexuálnej orientácii, ktorá by po návrate mohla viesť k vážnemu porušeniu ich ľudských práv alebo ohroziť ich život. „Musí ísť o osoby z krajín, ktoré homosexualitu tvrdo trestajú,“ povedal Repka. Úrad chce mať podľa neho stopercentnú istotu, že prípadným odmietnutím neohrozí nevierohodného žiadateľa.

Väčšinou išlo o moslimov

„Išlo najmä o osoby z oblastí, kde je aplikované islamské právo šaría, prípadne z krajín so silným vplyvom islamu, ktoré sa na osoby s odlišnou sexuálnou orientáciou pozerajú veľmi kriticky a prísne túto odlišnosť trestajú,“ povedal Repka. Ako príklad uviedol Irán, Sýriu, Egypt, Azerbajdžan, Nigériu alebo Kamerun. „Vo všetkých prípadoch, kedy bola odlišná sexuálna orientácia u takto definovanej skupiny osôb preukázaná, a to okrem iného aj vykonaním sexodiagnostického vyšetrenia, bolo zo strany odboru azylovej a migračnej politiky nárokované udelenie azylu,“ povedal Repka.

České úrady jednotlivých žiadateľa o azyl údajne informujú o podrobnostiach procedúry, na ktorú dohliada profesionálne sexuológ, a žiadajú aj ich písomný súhlas. Repka potvrdil, že vyšetrenie bolo podľa neho vždy uskutočnené súdnym znalcom z odboru sexuológie. Žiadatelia, ktorých sa to týkalo, na to podľa hovorcu dali súhlas, prípadne o to sami požiadali.

Ak ju odmietnu, azyl asi nedostanú

Ak sa utečenec odmietne falometrii podrobiť, znamená to pre neho podľa agentúry EÚ značnú komplikáciu pri získavaní azylu. V prípade, že pri heterosexuálnych výjavoch nepreukáže žiadne známky vzrušenia, Česi ho považujú za homosexuála, čo ho priblíži k zisku azylu. Podľa agentúry EÚ sú však takéto závery pochybné rovnako ako aj samotná metóda. Tá okrem iného nemá žiadny zmysel v prípade, že ide o jedinca s bisexuálnou orientáciou.

„Toto vyšetrenie je pre žiadateľov o azyl nepatričné s prihliadnutím na to, že mnoho z nich už kvôli svojej sexuálnej orientácii kedysi zneužili,“ uvádza agentúra EÚ pre ľudské práva. Pochybnosť o metódach českých úradov vyjadril aj nemecký súd, ktorý sa zaoberal sťažnosťou iránskeho žiadateľa o azyl, ktorému by v prípade návratu do domovskej krajiny mohol kvôli homosexualite hroziť aj trest smrti. Podľa súdu možno falometriu len ťažko stotožniť so súčasnými predstavami o základných ľudských právach.

Falometria je metóda, ktorej počiatky siahajú do 50. rokov minulého storočia. Vyvinul ju český psychiater a sexuológ Kurt Freund, ktorý takto vyšetroval práve sexuálnu orientáciu.

12 debata chyba