Polovicu svojho majetku na charitu daruje aj Mark Zuckerberg

Ďalších 17 miliardárov, vrátane zakladateľov sociálnej siete Facebook Marka Zuckerberga a Dustina Moskovitza, sa pripojilo k výzve Warrena Buffetta a Billa Gatesa a sľúbilo darovať polovicu svojho majetku na dobročinné účely. Iniciatíva, ku ktorej sa zatiaľ pripojilo 57 finančníkov a boháčov, to oznámila v stredu na svojich internetových stránkach.

09.12.2010 11:18
debata (4)

Buffett spoločne s manželmi Melindou a Billom Gatesovými začali svoju kampaň v júni. Najbohatší ľudia sveta sa v rámci nej zaväzujú odovzdať postupne počas svojho života alebo po smrti polovicu majetku na charitu. Svoje rozhodnutie musí potvrdiť a zdôvodniť vo verejnom vyhlásení. Iniciatíva s názvom Prísľub (The Giving Pledge) peniaze neprijíma ani neurčuje svojim členom, ako a čo majú finančne podporiť. Miliardári len sľubujú, že je investujú do charitatívnych projektov.

„Ľudia čakajú až do neskorého veku, aby mohli začať obdarovávať ostatných,“ uviedol dvadsaťšesťročný Zuckerberg vo svojom vyhlásení. „S generáciou mladších, ktorých spoločnosti mali úspech hneď zo začiatku, má mnoho z nás príležitosť darovať peniaze skôr, aby sme mohli vidieť výsledky svojho úsilia,“ dodal Zuckerberg, ktorému sa za krátkych šesť rokov podarilo stať sa najmladším miliardárom v histórii.

Medzi ďalšími podnikateľmi, ktorí sa k výzve pripojili, je zakladateľ spoločnosti AOL Steve Case, finančník Carl Icahn alebo šéf spoločnosti Morningstar Joe Mansueto. „Za niekoľko mesiacov sme urobili značný pokrok,“ povedal Buffett, ktorý sám svoje miliardy zarobil v investičnej a poisteneckej spoločnosti Berkshire Hathaway.

„Projekt The Giving Pledge prinútil ľudí premýšľať o filantropii a začať sa jej venovať. Ja sa osobne teším na stretnutie s ďalšími rodinami, ktoré vlastnia nemalé bohatstvo a sú schopné obdarovávať a meniť životy ostatných,“ dodal. Okrem amerických miliardárov hľadali Buffett s Gatesom dobrovoľníkov aj v Číne, kde v septembri usporiadali banket, na ktorom vysvetľovali najbohatším Číňanom výhody svojho projektu. V marci sa podobnú akciu chystajú zopakovať v Indii.

4 debata chyba