Európsky súd nakoniec požehnal krížom v talianskych školách

Veľký senát Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu rozhodol, že kríže v talianskych štátnych školách nie sú v rozpore so slobodou náboženského vierovyznania a myslenia a s právom na vzdelanie. Zrušil tak opačné rozhodnutie nižšej inštancie tohto súdu z roku 2009 a dal za pravdu talianskemu štátu.

18.03.2011 16:52
Taliansko, kríže, škola Foto:
Ilustračné foto
debata (21)

Na súd sa v roku 2006 obrátila Talianka fínskeho pôvodu, ktorej dve deti chodili v rokoch 2001 a 2002 do verejnej školy pri Padove, kde bol v triedach zavesený kríž. Žena tvrdila, že jej deti, ktoré nie sú katolíckeho vyznania, tak boli vystavené diskriminácii v porovnaní s katolíckymi žiakmi.

Európsky súd jej už predvlani dal za pravdu a odsúdil Taliansko. V krajine toto rozhodnutie vzbudilo rozhorčenie. Taliansko sa odvolalo. Podporilo ho pritom desať ďalších krajín Rady Európy.

V piatok zverejnenom definitívnom rozsudku súd dospel k záveru, že talianske úrady neprekročili medze.

Predstaviteľ talianskej vlády pred súdom argumentoval tým, že kríže v štátnych školách sú „pasívnymi symbolmi, ktoré nemajú žiadny vzťah k súčasnej výučbe, ktorá je laická“, a že neberú rodičom právo vychovávať svoje deti podľa svojho.

Taliansky minister zahraničných vecí Franco Frattini tento rozsudok privítal. Podľa neho sa teraz veriaci „nebudú musieť schovávať v katakombách“.

21 debata chyba