Mladič sa udomácňuje v haagskej malej Juhoslávii

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj si s ním zahral šach a chorvátsky generál Ante Gotovina sa mu chystá navariť špagety s krevetami. Ratko Mladič, vojnový veliteľ bosnianskych Srbov, si po šestnástich rokoch osamelosti na úteku a úvodných týždňoch izolácie vo väznici haagskeho tribunálu naplno užíva družnú spoločnosť.

15.06.2011 08:26
Ratko Mladič, súd, ICTY Foto:
Ratko Mladič
debata (3)

„Všetci ho pekne privítali a teraz mu je ľahšie, nie je sám a oddelený, môže komunikovať s ľuďmi,“ povedal pre denník Nezavisne novine Mladičov belehradský právnik Miloš Šaljič.

Šesťdesiatosemročný generál obvinený z genocídy a iných vojnových zločinov absolvoval po príchode do Haagu zdravotné prehliadky, ktoré vylúčili, že by trpel nevyliečiteľnými chorobami, ako tvrdil jeho advokát. Najviac zanedbaný mal chrup; zubár mu musel vytrhnúť až šesť zubov. Po prepustení z väzenskej nemocnice ho zavreli do samotky, čo je obvyklá prax prijímacej procedúry, odkiaľ ho iba v minulých dňoch premiestnili do riadnej cely. Tá sa zamkýna iba od deviatej hodiny večer do pol ôsmej ráno. Vo zvyšnom čase sa väzni môžu vzájomne navštevovať, stretávať sa v spoločenskej miestnosti, knižnici či telocvični, alebo si v kuchynke variť, ak si chcú domácimi balkánskymi špecialitami spestriť ústavnú stravu.

Hoci vo väznici je momentálne 37 väzňov z rôznych kútov bývalej Juhoslávie, nie všetci sa môžu vzájomne stýkať. Držia ich totiž v troch oddelených blokoch, a tak Mladič, ktorý má celu na treťom poschodí, sa k bývalému vojnovému vodcovi bosnianskych Srbov Radovanovi Karadžičovi nedostane. Je to zrejme zámer, že politického architekta vojnových zločinov v Bosne a ich vojenského vykonávateľa oddelili. Haagski žalobcovia by totiž neboli radi, keby obžalovaní, ktorých kauzy sú prepojené, koordinovali svoju obhajobu. Mladič však po spoločnosti Karadžiča asi ani netúžil. V čase zdrvujúcej chorvátskej ofenzívy, ktorú ku koncu vojny viedol generál Gotovina, Karadžič za ústup zvaľoval vinu na Mladiča, ktorého sa bezúspešne pokúšal aj odvolať.

Mladič sa vo väznici zvítal s viacerými svojimi niekdajšími spolubojovníkmi, ale aj s veliteľmi, ktorí bojovali na opačnej strane frontu. Popri Gotovinovi, ktorého pred dvoma mesiacmi tribunál odsúdil na 24 rokov väzenia a teraz čaká na odvolací proces, mu prišiel podať ruku aj ďalší chorvátsky generál Mladen Markač. „Generál Gotovina, ktorý má povesť najlepšieho kuchára, sľúbil pripraviť Ratkovi svoju špecialitu – špagety s krevetami,“ citoval denník Pres nemenovaného advokáta. Mimochodom, sám Gotovina sa svojho času hneď po príchode presvedčil, že v „haagskej malej Juhoslávii“, ako sa prezýva scheveningenská väznica, bývalí nepriatelia pod spoločným zámkom spolunažívajú až nečakane harmonicky. Keďže ho dolapili na Kanárskych ostrovoch a mal so sebou len ľahké oblečenie, ktoré na holandskú zimu nestačilo, bývalý srbský prezident Slobodan Miloševič mu požičal svoj vlastný pulóver.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba