Sarkozy: Netanjahu je klamár!

Malo to zostať medzi štyrmi očami. Nezostalo a dostalo sa to minulý štvrtok do uší desiatok zvedavých novinárov. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v súkromnom rozhovore s americkým kolegom Barackom Obamom si vylial srdce a na summite G20 šéfovi Bieleho domu povedal, že izraelský premiér je klamár. Ani Obama si nekládol servítku pred ústa. Veď malo ísť o súkromný rozhovor. Ešte pred zapnutím mikrofónov na očakávanej spoločnej tlačovej konferencii oboch štátnikov. A tak Obama zakontroval, že s Netanjahuom musí rokovať každý deň.

08.11.2011 11:39 , aktualizované: 09.11.2011 09:36
Sarkozy, Obama Foto: ,
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy (vľavo) s americkým prezidentom Barackom Obamom na tlačovej konferencii počas stretnutia krajín G20.
debata (12)

„Už ho nemôže ani vidieť, je to klamár,“ posťažoval si Sarkozy po francúzsky. „Ty ho možno máš plné zuby, ale čo ja. Musím s ním rokovať každý deň,“ reagoval Obama. Konverzáciu počulo niekoľko novinárov, ktorí sa však rozhodli, že súkromný dialóg nebudú publikovať. Lenže prepis sa objavil na francúzskom internetovom portáli Arret sur Images, ktorý zverejňuje okrem iného mediálne analýzy. Web nespresnil, či existuje aj zvukový záznam nahrávky, ale pravosť rozhovoru, ktorý trval asi tri minúty, už potvrdilo niekoľko francúzskych novinárov.

„Chyba“ sa stala v nedocenení novinárskej vynaliezavosti. Keď minulý štvrtok predstavitelia médií netrpezlivo čakali v kuloároch summitu G20 v Cannes na tlačovú konferenciu prezidentov Sarkozyho a Obamu, organizátori im rozdali zariadenie na tlmočenie. Z opatrnosti bez slúchadiel. Vraj ich dostanú až neskôr, keď sa začne samotná akcia.

Niektorí z novinárov však „napichli“ zariadenie vlastnými slúchadlami od mobilných telefónov. A odrazu počuli francúzsky preklad súkromného rozhovoru dvoch politikov vo vedľajšom salóniku. Na pretrase bol práve Benjamin Netanjahu. Prezidenti sa okrem nediplomatického hodnotenia izraelského premiéra vrátili aj k nedávnemu hlasovaniu v UNESCO, ktoré prijalo Palestínu za riadneho člena.

Obama si neodpustil kritiku Sarkozyho, že ho neinformoval o francúzskom pláne hlasovať za členstvo Palestínčanov. Šéf Bieleho domu zároveň francúzskeho hostiteľa požiadal, aby sa pokúsil presvedčiť Palestínčanov vzdať sa žiadosti v OSN s cieľom dosiahnuť uznanie nezávislosti Palestíny. Vraj aspoň dočasne.

Novinárov pôvodne požiadali, aby chúlostivé vyjadrenia nezverejňovali. A tak iba francúzsky denník Le Mond na svojom internetovom portáli v blogu Arnauda Leparmentiera informoval, že „lídri dvoch krajín počas rozhovoru za zatvorenými dverami otvorene vyjadrili nespokojnosť so zložitými vzťahmi s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom“.

Ako sa ukázalo, „skromnosť“ novinárov nevyplývala ani tak z prosby nezverejňovať vyjadrenia prezidentov, ako zo skutočnosti, že svedkovia nestihli nahrať nečakane vypočutý rozhovor. Stihli však poznamenať, že by „nechceli byť teraz v koži organizátorov“. Napríklad už aj preto, lebo vo Francúzsku sa zvolebnieva a prezident Sarkozy svojím vyjadrením o Netanjahuovi určite nenadchol silnú politickú židovskú loby v krajine.

12 debata chyba