Merkelová vidí jediné riešenie, ako z krízy von. Spoločnú fiškálnu politiku

Nemecko bude na summite Európskej únie v Bruseli 9. decembra presadzovať zmenu Lisabonskej zmluvy o fungovaní EÚ a vytvorení fiškálnej únie. V Spolkovom sneme to vyhlásila kancelárka Angela Merkelová. Fiškálna únia je podľa nej prostriedok, ako do budúcna zabrániť opakovaniu finančnej krízy, s ktorou bojuje v súčasnosti eurozóna. Jej zavedenie by sa malo týkať celej EÚ, minimálne však krajín, ktoré zaviedli euro.

02.12.2011 11:52 , aktualizované: 12:46
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas svojho prejavu v parlamente.
debata (13)

„Nejde o nič menej ani o nič viac ako o posilnenie Európy,“ zdôraznila Merkelová. „O fiškálnej únii sa už len nerozprávame, ale začíname ju tvoriť,“ dodala. Súčasné problémy v eurozóne nie sú podľa nej len krízou finančnou, ale aj krízou dôvery.

Kancelárka kritizovala aj európskych politikov, že v minulosti túto dôveru premrhali. Odstránenie tejto krízy podľa nej „nepôjde vyriešiť jednou ranou“. „Je to proces a ten potrvá roky,“ uviedla Merkelová.

Spoločná fiškálna politika

znamená, že Európska únia sa bude oveľa viac zbližovať nielen v menovej oblasti, musí zaviesť centrálnu rozpočtovú a daňovú politiku. V oblasti menovej politiky už má spoločnú menu euro a spoločnú centrálnu banku pre krajiny s eurom (ECB). Centralizovaná fiškálna politika si vyžiada vytvorenie ďalšieho spoločného orgánu, napríklad európskeho ministerstva financií, európskej vlády. Bude potrebný federálny rozpočet EÚ a silné kompetencie takéhoto ministerstva voči národným rozpočtom, vrátane sankcií za neplnenie dohodnutých pravidiel. Bude takisto potrebné zblíženie krajín EÚ v oblasti daní. Proti jednotnej dani sú stále viaceré štáty EÚ, vrátane Slovenska. Priechodné však môže byť zjednotenie daňových základov, čiže toho, z čoho sa samotná daň počíta. 

Zopakovala, že zmeny v zmluve EÚ, ktoré žiada Nemecko, si majú vynútiť dodržiavanie rozpočtových pravidiel EÚ. „Dôležitú úlohu v tom musí hrať Európska komisia a Súdny dvor EÚ,“ doplnila šéfka nemeckej vlády, ktorá už skôr avizovala, že chce posilniť pakt stability a pre štáty, ktoré porušujú jeho kritériá, zaviesť sankcie v podobe žaloby pred európskou justícou.

Znovu sa tiež vyslovila za nezávislosť Európskej centrálnej banky a odmietla spoločné európske dlhopisy, tzv. eurobondy, ktoré podľa nej nie sú riešením súčasnej krízy.

Tým je podľa Merkelovej dlhodobo len zmena Lisabonskej zmluvy o fungovaní EÚ smerom k fiškálnej únii a väčšia rozpočtová zodpovednosť členských štátov. „Iná cesta ako zmena európskych zmlúv neexistuje,“ zdôraznila kancelárka.

Fiškálna únia by podľa nej mala byť zavedená v celej EÚ, pretože jej obmedzenie len na eurozónu by bolo „až druhým najlepším riešením“. Kancelárka pritom zdôraznila, že Berlín chce zabrániť rozdeleniu dvadsaťsedmičky na štáty platiace eurom a tie, ktoré spoločnú menu nepoužívajú.

Merkelová však odmietla, že by presadzovanými zmenami chcelo Nemecko získať dominanciu v európskom bloku. „To je scestné,“ poznamenala na margo týchto hlasov šéfka berlínskej vlády, ktorá sa v pondelok stretne s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym, aby prediskutovali plánované úpravy zmluvy únie pred bruselským summitom.

13 debata chyba