Tymošenková trpí v podmienkach, aké by jej závidel nejeden Ukrajinec

Poriadnu búrku ohlasov vyvolalo skoro dvojminútové video na ktorom ukrajinská expremiérka a líderka opozície Julia Tymošenková leží v cele a "trpí" v podmienkach, ktoré by jej mohol závidieť nejeden Ukrajinec na slobode.

16.12.2011 11:40
Julia Tymošenková Foto:
Julia Tymošenková máva svojim stúpencom z väzenia v Kyjeve.
debata (3)

Moderný televízor, chladnička, nový nábytok, koberce a pekná kúpeľňa sú súčasťou nemocničnej cely číslo 206 v kyjevskom Lukjanovskom nápravnovýchovnom zariadení. Tymošenková si v ňom odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomocí verejného činiteľa. Za škody spôsobené štátu podpisom nevýhodnej dohody o dodávkach ruského plynu.

Nemocničná cela Julie Tymošenkovej

„Je to hyenizmus,“ reagoval na video zverejnené na sociálnych sieťach v internete Serhij Vlasenko, obhajca niekdajšej modly tzv. oranžovej revolúcie. Ako konštatuje portál Newsru na jednom zo záberov Tymošenková tvrdí, že ju držia v neprijateľných podmienkach a vraj si neželá aby o jej pobyte za mrežami vznikali falošné predstavy. Videoklip vznikol pravdepodobne počas návštevy zdravotníckeho personálu, ktorý ju pravidelne navštevuje po tom, ako sa sťažovala na zhoršujúci sa zdravotný stav.

Cela číslo 242 po rekonštrukcii

Riaditeľstvo väznice potvrdilo, že „prestavbu“ cely 242, z ktorej bola Tymošenková premiestnená do nemocničnej časti väznice kvôli kontrole zdravotného stavu uskutočnili len nedávno. „Podmienky v cele zodpovedajú medzinárodným normám čo do rozmerov i vybavenia. Postupne tak budú vyzerať zariadenia nielen vo vyšetrujúcej väzbe, ale aj v ďalších väzenských objektoch v Ukrajine,“ citujú agentúry zo stanoviska väzenskej správy uverejnenom na jej domovskej internetovej stránke. Zároveň pripúšťa, že Tymošenkovú po skončení liečby vrátia opäť do tejto cely.

3 debata chyba