Americká vojenská stíhačka sa zrútila na obytnú štvrť vo Virginii

Stíhacie lietadlo amerického vojenského námorníctva sa v meste Virginia Beach v americkom štáte Virginia zrútilo na obytnú štvrť. Najmenej päť zničených domov po náraze začalo horieť. Obaja piloti sa katapultovali, uviedol hovorca vojenského námorníctva.

06.04.2012 20:57 , aktualizované: 07.04.2012 08:23
havária vojenského lietadla, Virginia Foto: ,
Pri jednom zo zničených domov leži obhorený vrak lietadla.
debata (36)

Nehoda si vyžiadala najmenej deväť ľahko zranených. Informovali o tom agentúry Reuters a AP. Medzi zranenými sú aj obaja členovia posádky, pilot inštruktor a letec vo výcviku. Pilot sa za nehodu spôsobenú technickou závadou ospravedlnil.

Obaja piloti sa nad mestom Virginia Beach katapultovali a nechali neriadené lietadlo zrútiť sa do obytného komplexu, kde spôsobilo požiar niekoľkých budov a poničilo asi 40 bytov.

Podľa kapitána námorníctva Marka Weisgerbera bola príčinou nehody „katastrofálna mechanická porucha“ počas cvičného letu. Z lietadla vytieklo pred zrútením veľké množstvo paliva. Posledné správy ale spochybňujú pôvodné tvrdenia, že ho piloti vypustili úmyselne, aby zabránili väčšiemu požiaru. Vytieklo zrejme samo po poruche.

Podľa veliteľa miestnych hasičov Tima Rileya bolo viac ako 20 miestnych obyvateľov nezvestných aj po tom, čo bola prehľadaná väčšina z najviac zničených bytov. V okolí miesta nehody boli desiatky policajných a hasičských vozov a sanitiek. Hasiči bojovali s niekoľkými požiarmi, ktoré havária v obytnej štvrti spôsobila. Podľa miestnej televízie WTKR bolo päť domov ťažko poškodených. Pri jednom z nich je vidieť obhorený vrak lietadla. Stíhačka F/A-18 Hornet sa zrútila asi 800 metrov od mora. Svedkovia uviedli, že letelo príliš nízko a nosom hore.

Jeden z miestnych obyvateľov Patrick Kavanaugh našiel katapultovaného pilota ešte v sedačke a s padákom. Mladý pilot mal krv na tvári a pôsobil veľmi rozrušene a previnilo. Pilot sa vraj „veľmi ospravedlňoval za to, že zasiahol náš (obytný) komplex“.

Denník Navy Times citoval bývalého príslušníka špeciálnych jednotiek Patricka McAleenana, ktorý bol neďaleko miesta havárie. Podľa neho sa piloti katapultovali na poslednú chvíľu zjavne v snahe, aby lietadlo nenarazilo do blízkej školy. McAleenan uviedol, že sa obaja piloti zdali byť vzhľadom na okolnosti relatívne v poriadku.

„Padák jedného z nich doslova visel z balkóna. Ľudia na zemi ho potom stiahli do bezpečia,“ povedal.

Lietadlo bolo súčasťou cvičnej letky na základni Oceana, ktorá je najväčšou základňou námorného letectva na východnom pobreží USA. Disponuje asi 250 lietadlami a 11 kilometrov dlhou pristávacou dráhou. S 20 000 armádnymi a civilnými zamestnancami ide o najväčšieho zamestnávateľa v takmer polmiliónovom meste Virginia Beach, ktoré sa nachádza asi 320 kilometrov južne od Washingtonu.

V oblasti Virginia Beach a neďalekého Norfolku je viacero vojenských základní.

Po havárii lietadla ostalo päť domov ťažko...
Po havárii lietadla vo Virginii ostalo päť...
+1Po havárii lietadla vo Virginii ostalo päť...
36 debata chyba