EÚ sa začína báť dôsledkov embarga na ropu z Iránu, asi ho prehodnotí

Vlády členských štátov Európskej únie by mohli v nasledujúcich dvoch mesiacoch prehodnotiť embargo na dovoz ropy z Iránu, ktoré má začať platiť od júla. V piatok to povedal vysoký predstaviteľ EÚ. Európska dvadsaťsedmička sa na embargu dohodla v januári v rámci nových sankcií proti islamskej republike pre jej sporný jadrový program.

20.04.2012 16:16
ropa, ropný vrt Foto:
Ilustračné foto
debata (35)

Vlády sa tiež dohodli na tom, že do mája prehodnotia tieto sankcie pre obavy o dopad embarga na svetové ceny ropy a schopnosť niektorých členských štátov, obzvlášť Grécka, nájsť si alternatívne dodávateľov. „Grécko hovorí, že zatiaľ situáciu zvláda,“ povedal predstaviteľ EÚ, ktorý si neželal byť menovaný. „Požiadali nás o možnosť vrátiť sa k tomu ešte v máji alebo možno v júni,“ dodal.

Teherán ako odplatu za embargo na dovoz iránskej ropy znižuje alebo zastavuje vývoz ropy do EÚ. Začiatkom apríla už znížil export čierneho zlata do Španielska a deň na to zastavil dodávky do Nemecka. „Irán zastavil svoj export ropy do Nemecka po rovnakých opatreniach týkajúcich sa Francúzska a Británie a ráta sa tiež so zastavením exportu do Talianska,“ uviedla vtedy iránska televízna stanica al-Aálam.

35 debata chyba