Rumunský parlament schválil vládu premiéra Pontu

Nová rumunská stredoľavá vláda v pondelok pomerne hladko prešla hlasovaním v parlamente, keď pre ňu zdvihlo ruku 284 z 376 prítomných poslancov.

07.05.2012 20:50
Ponta, Basescu Foto: ,
Líder ľavicovej opozície Victor Ponta(vľavo) s prezidentom Traianom Basescuom.
debata

Vláda sociálnodemokra­tického premiéra Victora Pontu chce pokračovať v ekonomických reformách, na ktorých stroskotali predchádzajúce dva rumunské kabinety.

Koaličná vláda sociálnych demokratov a liberálov bude pri moci len do novembra, keď Rumunsko očakávajú nové parlamentné voľby. Ponta po úspešnom hlasovaní ohlásil, že Rumunsko dnes „vstúpilo do etapy zásadných zmien“. Premiér chce zmierniť dopad reformných krokov, najmä v oblasti dôchodkov a miezd vo verejnom sektore.

Predchádzajúca vláda padla koncom apríla, keď neuspela v hlasovaní vyvolanom opozíciou nespokojnou s plánovanými radikálnymi úsporami. Pre vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo 235 poslancov, čo bolo o štyri viac, než bolo k zvrhnutiu premiéra potrebných. Vtedajší premiér Mihai Razvan Ungureanu pritom prevzal kreslo ministerského predsedu až vo februári.

Rumunsko, ktoré je druhým najchudobnejším členom Európskej únie, začalo kvôli rozpočtovým úsporám radikálne škrty, znížilo platy a zvýšilo dane.

debata chyba