Žiarlil Aldrin na prvého človeka na Mesiaci?

Neexistovala medzi nami rivalita, ubezpečoval v svojej knihe Buzz Aldrin. Americký kozmonaut popieral úvahy, že nepríjemne znášal fakt, že až ako druhý človek v dejinách vkročil na Mesiac, keďže prvenstvo získal jeho kolega Neil Armstrong. Možno to nebolo celkom tak, ako Aldrin opísal vzťah so zosnulým hrdinom.

28.08.2012 15:30
Apollo 11, misia na Mesiac Foto:
POsádka vesmírnej lode Apollo 11, ktorá v roku 1969 zvládla misiu na Mesiac. Zľava Neil Armstrong, Michael Collins a Buzz Aldrin.
debata (49)

Je bizarné, že z Mesiaca sú jediné fotografie veliteľa kozmickej lode Apollo 11 iba ako siluety alebo fotené z diaľky, upozornili francúzske noviny Le Monde. „Aldrina rozčúlilo rozhodnutie, že Armstrong ako prvý vstúpi na Mesiac. Keď sme si po ich návrate prezerali fotografie, všetci sme zostali prekvapení – vlastne neurobil nijakú fotku Armstronga,“ citoval autor textu dlhoročného pracovníka amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír Richarda Underwooda. (Poukázal na to dávnejšie, zomrel v roku 2008.) Dôvodom nezáujmu pekne zvečniť Armstronga mala byť žiarlivosť, doplnil Le Monde.

Samotný Armstrong, povestný svojou skromnosťou, si nikdy nezakladal na historickom prvenstve. „Nevybrali ma, aby som sa stal prvým. Vybrali ma, aby som riadil let,“ s dobrotivou iróniou raz zľahčoval význam slávneho prvého kroku pozemšťana na inom vesmírnom telese, ako je planéta Zem.

Netúžil po sláve, vyhýbal pozornosti médií, čím na opačnej strane privádzal novinárov do zúfalstva. Napríklad James Clash ho od roku 1995 zasypával žiadosťami o rozhovor, ale osobne sa s ním stretol až na jednom galavečere v roku 2002. Postupne si získal Armstrongovu dôveru, súhlasil s rozhovorom pre Clashovu chystanú knihu.

Raz sa Armstrong priznal, že vôbec nepomýšľal na to, že by sa mohol ocitnúť na Mesiaci. Jeho vášňou číslo jeden bolo lietanie. „Nie sú pravdivé tvrdenia, že ako chlapec sníval o objavovaní vesmíru. Jeho život bol o lietaní. Jeho život bol o pilotovaní,“ agentúre Reuters to potvrdil James Hanse, autor životopisnej knihy o Armstrongovi.

Prvý človek na Mesiaci zomrel v sobotu vo veku 82 rokov. Rodina s ním rozlúči na súkromnom smútočnom obrade vo štvrtok alebo v piatok, informovala agentúra AP. Nie je vylúčené, že to nebude jediné zbohom. „Požiadal som prezidenta USA Baracka Obamu, aby usporiadal štátny pohreb, aby si každý Američan mohol uctiť tohto hrdinu. Jeho prvý krok na Mesiaci ukázal svetu, že Američania dokážu čokoľvek,“ povedal podľa denníka The Daily Telegraph kongresman Bill Johnson.

Či sa tak stane, je otázne, hoci šéf Bieleho domu vyzdvihol Armstronga ako človeka, ktorý nás naučil, aká je obrovská sila jedného kroku. „Bol jedným z najväčších amerických hrdinov – nielen svojej doby, ale všetkých čias,“ podčiarkol Obama. ,,V USA sa zvyčajne robia štátne pohreby pre zosnulých bývalých prezidentov," upozornil The Daily Telegraph. Z tých, čo nezastávali najvyššiu funkciu, sa naposledy dostalo tejto poslednej pocty v roku 1964 generálovi Douglasovi MacArthurovi, ktorý bojoval v druhej svetovej vojne a potom sa zúčastnil aj kórejskej vojny.

Armstrong poukazoval na zlý stav vesmírneho programu

„Ak by chcel, bolo by pre neho mimoriadne jednoduché upútať pozornosť médií,“ povedal pre Pravdu o zosnulom astronautovi Neilovi Armstrongovi Mike Gruntman, profesor kozmonautiky na Juhokalifornskej univerzity. „Vystupoval však len vtedy, keď cítil, že je to mimoriadne dôležité pre krajinu,“ tvrdí o prvom človekovi na Mesiaci odborník, ktorý spolupracuje aj s NASA.

Aký je odkaz Neila Armstronga pre ďalší výskum vesmíru?
Pristátie na Mesiaci bolo veľkou udalosťou studenej vojny. Rivalitu medzi dvoma superveľmocami zvýraznili práve tieto vesmírne preteky. Armstrong bol však inšpiráciou pre mnohých. Nebolo to len tým, že bol prvým človekom, ktorý kráčal po Mesiaci, ale aj pre jeho osobné vlastnosti.

Vyhýbal sa však verejnosti.
Bol slávny, ale vždy bol veľmi skromný. Nikdy sa nesnažil upútať pozornosť médií, hoci by to pre neho bolo mimoriadne jednoduché. Stále sa snažil stáť mimo svetiel reflektorov, okrem niektorých mimoriadnych prípadov.

Akých?
Vystupoval, keď cítil, že je to mimoriadne dôležité pre krajinu. V roku 2010 on a niekoľko ďalších slávnych astronautov išlo do amerického Kongresu. Snažili sa poukázať na alarmujúci stav vývoja amerického vesmírneho programu.

Čo ich k tomu viedlo?
Nesúhlasili s kurzom, ktorý nastavila v tejto oblasti nová americká vláda Baracka Obamu vo Washingtone. Vesmírny program stále zažíva turbulencie a nemá jasné smerovanie. To je potvrdením skutočnosti, že je dôležité, aby takí ľudia ako Armstrong povedali svoj názor.

Akým spôsobom by bolo najlepšie si uctiť jeho odkaz, keď hovoríme o objavovaní vesmíru? Návrat na Mesiac? Let na Mars? Či dokonca cesta do nekonečna a ešte ďalej?
komunite ľudí, ktorá sa zaoberá vesmírnym výskumom, existuje veľa rôznych názorov na to, kam by mali Spojené štáty zamieriť v rámci ľudskou posádkou pilotovaných letov. Táto otázka určite nie je vyriešená. V súvislosti s tým, ako si uctiť Armstrongov odkaz musím spomenúť aj súčasnú politickú scénu. Momentálne by bolo pre vesmírnych špecialistov a nadšencov najlepšie, aby sa koncentrovali na výskum a snažili sa dosiahnuť podporou zo všetkých strán pre ďalšie veľké činy. Určite by nás to priviedlo k novým vzrušujúcim úspechom.

(am)

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba