Majetok 400 najbohatších Američanov stúpol o 13 percent

Čistá hodnota majetku 400 najbohatších Američanov stúpla za posledný rok o 13 percent, na 1,7 bilióna dolárov. Na jedného to je priemerne rekordných 4,2 miliardy dolárov. Na čele zoznamu najbohatších Američanov, ktorý zverejnil časopis Forbes, je už 19. rok za sebou Bill Gates, zakladateľ softvérového gigantu Microsoft.

21.09.2012 11:59
Bill Gates Foto:
Bill Gates
debata (14)

Celkovo hodnota čistého majetku skupiny najbohatších Američanov zodpovedá osmine celej ekonomiky Spojených štátov. Rast majetku o 13 percent je však omnoho vyšší ako celkový rast americkej ekonomiky, čo rozširuje priepasť medzi bohatými a chudobnými.

Gatesov majetok sa vlani zvýšil o sedem miliárd, na 66 miliárd dolárov. Za ním sa s majetkom 46 miliárd umiestnil šéf spoločnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett. Tretí skončil šéf výrobcu softvéru Oracle Larry Ellison, ktorý vlani zaznamenal aj najvyšší rast hodnoty majetku, a päticu najbohatších Američanov uzatvárajú bratia Charles a David Kochovci, ktorým patrí energetický a chemický konglomerát Koch Industries. Poradie v prvej päťke je rovnaké ako vlani.

Z prvej desiatky najväčších boháčov vypadli dve známe mená. Je to kasínový magnát Sheldon Adelson a finančník George Soros. Neúspešný vstup sociálnej siete Facebook Inc. na burzu sa podpísal na hodnote majetku zakladateľa a riaditeľa firmy Marka Zuckerberga. Čistá hodnota jeho majetku sa znížila o 8,1 miliardy, čo bol najvyšší prepad zo všetkých. S celkovým majetkom v hodnote 9,4 miliardy tak Zuckerberg klesol zo 14. miesta na 36.

Najmladším na zozname je spoluzakladateľ Facebooku Dustin Moskovitz, ktorý má 28 rokov. Naopak, najstarším je 97-ročný David Rockefeller, vnuk ropného baróna Johna D. Rockefellera. Na zozname je 45 žien, o tri viac ako pred rokom. Najvyššie postavenou ženou je Christy Waltonová z maloobchodnej firmy Wal-Mart, ktorá obsadila šiestu priečku.

Desať najbohatších Američanov:
meno majetok (v mld. USD)
1. Bill Gates 66
2. Warren Buffett 46
3. Larry Ellison 41
4.-5. Charles Koch 31
4.-5. David Koch 31
6. Christy Waltonová & rodina 27,9
7. Jim Walton 26,8
8. Alice Waltonová 26,3
9. S. Robson Walton 26,1
10. Michael Bloomberg 25
Zdroj: Forbes  

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba