Desaťtisíce ľudí protestovali v centre Paríža proti sobášom homosexuálov

Desaťtisíce ľudí na výzvu katolíckych predstaviteľov demonštrovali v Paríži proti návrhu zákona, ktorý má umožniť homosexuálnym párom sobáše a adopcie detí. V sobotu sa podobné protesty uskutočnili v niekoľkých francúzskych mestách a celkom sa ich zúčastnilo približne 100-tisíc obyvateľov.

18.11.2012 17:44
Paríž, protest proti sobášom homosexuálov Foto:
Protest v centre Paríža proti plánovanému schváleniu zákona sobášov homosexuálov a adopcie detí.
debata (44)

Nedeľňajší protest v centre Paríža zvolal ústav Civitas, blízky ortodoxným katolíkom. „Jeden otec a jedna matka pre všetky deti“ písalo sa na hlavnom transparente sprievodu, ktorý pochodoval smerom k budove parlamentu. Ľudia všetkých vekových kategórií i celé rodiny tiež mávali štátnymi vlajkami a kresťanskými krížmi.

„Homosexuálny sobáš je precedens, ktorý umožní, aby iní ľudia napríklad mohli žiadať polygamné sobáše či incestné sobáše. Naším cieľom je viesť skutočný boj za zachovanie tradičnej rodiny,“ vysvetlil novinárom predstaviteľ Civitas Alain Escada. Podľa neho je homosexualita „zlým sklonom, ktorý si vyžaduje sexuálnu abstinenciu“.

Francúzska ministerka sociálnych vecí Marisol Touraineová povedala, že rešpektuje obavy demonštrantov, zdôraznila však, že vláda neustúpi od zámeru umožniť od budúceho roku gejom a lesbám uzatvárať sobáše a adoptovať deti. Hovorca vlády varoval demonštrantov pred „prehnanými prejavmi“.

Podľa nedávneho prieskumu agentúry Ifop je väčšina Francúzov naďalej za sobáše gejov a lesieb (65 percent) i za adopcie detí týmito pármi (52 percent). Príslušný návrh zákona vláda zverejnila 7. novembra a jeho schválenie v parlamente, v ktorom má potrebnú väčšinu, by malo byť formalitou.

Podpora homosexuálnych zväzkov bola jedným z významných sľubov, ktoré odzneli začiatkom roka v rámci Hollandovej predvolebnej kampane. Inštitút manželstva by mal byť párom rovnakého pohlavia prístupný už v polovici roka 2013.

Homosexuálne páry môžu uzatvárať manželstvá a osvojovať si deti vo viacerých európskych štátoch, vo Francúzsku však majú zatiaľ k dispozícii iba registrované partnerstvá, ktoré neumožňujú adopciu.

44 debata chyba