Samovražedný útok v irackej mešite neprežilo najmenej 42 ľudí

Najmenej 42 mŕtvych a 75 zranených si vyžiadal stredajší útok v meste Túz Churmatu na severovýchode Iraku, kde mešitou plnou ľudí otriasol výbuch. Informoval o tom generálny tajomník rady spravujúcej provinciu Saláh ad-Dín, na ktorej území sa mesto nachádza.

23.01.2013 18:05
debata

Samovražedný útočník odpálil bombu v šiitskej mešite, kde sa práve konala posledná rozlúčka so švagrom jedného z miestnych politikov zavraždeným počas predošlého dňa. Podpredseda hnutia Iracký turkménsky front a člen provinčnej rady Alí Hášim Muchtár, ktorý bol na pohrebe prítomný, vyviazol so zraneniami.

Výbuch v meste ležiacom 175 kilometrov severne od Bagdadu nasledoval po vlne útokov na území metropoly a v jej okolí, odkiaľ hlásia 26 mŕtvych a desiatky zranených. K incidentu sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina, k podobným činom sa však často uchyľujú sunnitskí militanti snažiaci sa destabilizovať irackú vládu. Tá momentálne čelí vážnej kríze, v ktorej sa proti šiitskému premiérovi Núrímu al-Málikímu postavili viacerí jeho niekdajší partneri. V oblastiach obývaných prevažne sunnitmi už viac ako štyri týždne pokračujú rozsiahle protivládne protesty.

debata chyba