Vyhral Netanjahu, rozhodne Lapid?

Veľký rozruch po izraelských predčasných voľbách narobil úspech strany Budúcnosť existuje populárneho novinára Jaira Lapida, ktorá získala druhé miesto.

24.01.2013 08:25
Lapid Foto:
Jair Lapid, nová politická hviezda na izraelskom spoločenskom nebi, počas prejavu v predvolebnej kampani.
debata

„Pravda nie je na strane pravice, ale ani ľavice. Patrí stredu a tam je miesto našej strany,“ citujú izraelské médiá jedno z hlavných hesiel nováčika v politike a ,,šťuky" v Knesete. Lapid si voličov získal najmä akcentovaním pokračovania mierového procesu s Palestínčanmi po štvorročnom prešľapovaní Netanjahuovho kabinetu na mieste.

Čo je však hlavné, publicista a scenárista stavil na riešenie ekonomických a sociálnych problémov. Ukázalo sa, že Izraelčanom je bližšia práve vnútropolitická problematika ako napríklad hrozba zo strany Iránu, na ktorej Netanjahu postavil predvolebnú rétoriku.

Práve Lapidova téza zmeniť izraelskú hospodársku politiku a obmedziť vplyv náboženských strán, ako je napríklad ultrapravicová Šas, je blízka pre nemálo Izraelčanov. Mnohí majú napríklad po krk vplyvu náboženských židovských fundamentalistov na vládnu politiku Netanjahuovho kabinetu. A práve spomínaný postoj zdedil Lapid po svojom otcovi Yosefovi, ktorý ako známy politik presadzoval oddelenie cirkvi od štátu.

Z moderátora politik

Pôvodne chcel vraj Lapid opustiť profesiu moderátora v televízii a glosátora v novinách a vhupnúť do politiky „minútu pred voľbami“. Politický vývoj ho však prinútil urobiť tento krok oveľa skôr. Konkrétne úsilie niektorých poslancov presadiť v Knesete návrh zákona o „karanténe“. Podľa neho každý novinár, a v izraelskej politike ich nie je málo, ktorý chce ísť do politiky, musí sa rozhodnúť aspoň rok pred zmenou profesie.

Podľa miestnych analytikov zohrala pritom nemalú úlohu aj kritika na adresu dnes už nováčika v parlamente. Vraj ako televízny moderátor de iure a politik de facto má týždenne vo svojej poldruhahodinovej relácii v hlavnom vysielacom čase možnosť politicky agitovať. Pravda je, že z času na čas v snahe upútať pozornosť divákov nebol Lapid vždy „neutrálny“. Ako politik mal v tomto smere dvere otvorené. A tak v januári minulého roku založil stranu Budúcnosť existuje.

Za hlavnú úlohu považuje nová politická hviezda obhajobu záujmov strednej vrstvy. ,,Práve stredná trieda vyrába, platí dane, plní si povinnosti, slúži v prípade potreby ako záloha armády, nesie na svojom chrbte celú krajinu," vyhlásil Lapid. Chce preto zmeniť doterajší systém vládnutia, chce spravodlivé prerozdelenie verejných zdrojov a prostriedkov pre strednú vrstvu. Ako často zdôrazňuje,

„Štát Izrael je roky vydieraný a zotročovaný záujmovými skupinami zbavenými akejkoľvek hanby a mnohé z nich dokonca nezdieľajú myšlienky sionizmu a cynicky využívajú náš chybný vládny systém s cieľom okrádať strednú triedu“.

Nie je veriaci ako veriaci

Mnohí očakávajú, že Jair Lapid v Knesete vyhlási „totálnu vojnu“ ultraortodoxnej časti veriacich. Podľa analytikov nie je to vraj jeho štýl a skôr mu je blízky miernejší tón. Napriek tomu jedným z pilierov jeho politiky a strany, ktorú vedie, bola v predvolebnej kampane a inak to nebude ani po nej, vyhranená antireligiózna platforma. Aj ona, podľa mnohých pozorovateľov, pomohla strane získať druhé miesto v hlasovaní.

Hlasy za i proti

Rovnako ako každý politik aj Lapid má nielen stúpencov, ale aj odporcov. Časť z tých druhých o ňom napríklad rozširuje, že kapitalista Jair Lapid má rád búrlivý život, drogy, nedokáže sa často kontrolovať a vraj iba kvôli novému imidžu presadol z prestížneho džípu do obyčajného auta nižšej triedy…

Lapidovi odporcovia dokonca vyčítajú, že jeho hry naštudovali herci len preto, lebo jeho otec bol uznávaným dramaturgom. Dokonca vraj aj novinárom sa stal ako syn šéfredaktora a neskôr televíznym moderátorom ako syn generálneho riaditeľa rozhlasu a televízie. A potom, podľa zlých jazykov, už mohol byť, čím chcel ako syn poslanca Knesetu, vicepremiéra a lídra strany.

Lapidovi stúpenci však oponujú. Napríklad tvrdením, že obľúbený zástanca strednej vrstvy je pracovitý, pedantný človek, ktorý má veľmi dobrú pamäť a zriedkavý talent získavať stále nové a nové poznatky. Navyše sa vraj nevyhýba konfliktom, ktoré môžu zlomiť politický väz jeho protivníkom.

Za Lapidovým okúzľujúcim úsmevom sa podľa mnohých skrýva osobnosť s oceľovými nervami a železnou vôľou. Oba tábory sa zhodujú v jednom: príchod Lapida na politickú scénu zmení na nej pomer síl. Ľavica aj pravica netaja, že v Izraeli chýba na politickej mape stred a izraelská spoločnosť potrebuje nových lídrov s novými kvalitami. A to je presne miesto, ktoré Lapid a jeho strana majú šancu vyplniť.

„Ako prvé musí prísť s konkrétnymi riešeniami úloh, ktoré vytýčil v predvolebnej kampani,“ napísal na internete jeden z izraelských blogerov. Pripustil, že v prípade kritického stavu situácie v bytovej otázke tak Lapid už urobil. ,,Povedal to nahlas a národ pochopil, že nejde o prázdne slová. Lenže riešenie ďalších problémov ostáva, aspoň zatiaľ, v hmle," dodal bloger.

Jair Lapid

Líder strany Budúcnosť je publicistom, ale aj dnes už bývalým televíznym moderátorom. Je synom známeho novinára a politika Yosefa (Tommi) Lapida a spisovateľky a dramaturgičky Šulamit Lapidovej. Bývalý učiteľ na základnej škole v meste Jaffo a dnes už autor 11 kníh a viacerých hier a scenárov sa aktívne podieľa o. i. na pomoci deťom postihnutých autizmom, ako aj na získaní vzdelania pre deti z chudobných rodín. Narodil sa v roku 1963, je ženatý a otec troch detí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba