Cunami pri Šalamúnových ostrovoch zabilo päť ľudí

Silné zemetrasenie s intenzitou osem stupňov Richterovej stupnice zasiahlo oblasť východnej od Šalamúnových ostrovov v južnom Tichomorí. Otrasy zdvihli asi metrovú vlnu cunami, ktorá zabila podľa potvrdených správ stanice CNN päť ľudí. Vlna poškodila na Šalamúnových ostrovoch desiatky domov a o niekoľko hodín by mala doraziť k Japonsku.

06.02.2013 07:50 , aktualizované: 08:59
Šalamúnové ostrovy Foto:
Snímka zachytáva oblasti, ktoré ohrozovala vlna cunami. Varovanie pred cunami už úrady zrušili.
debata

Otrasy zaznamenali o 2.12 stredo­európskeho času vo vzdialenosti 347 kilometrov od ostrova Santa Cruz v hĺbke vyše 28 kilometrov. Cunami zasiahla mesto Lata ležiace na ostrove Santa Cruz, ktorý je východnou časťou súostrovia. CNN informáciu o piatich mŕtvych potvrdili zdravotnícke zdroje. Podľa BBC sú ďalšie dve osoby nezvestné.

Japonské úrady oznámili, že cunami vysoká asi pol metra by mala doraziť k japonským ostrovom Hokkaidó a Kjúšú. Japonská meteorologická služba preto vyzvala občanov, aby sa nezdržiavali v blízkosti pobrežia.

Varovanie pred cunami bolo pôvodne vydané pre Šalamúnove ostrovy, Vanuatu, Nauru, Papuu-Novú Guineu, Tuvalu, Novú Kaledóniu, Fidži či Kiribati, ale postupne ho odvolali. Ostatné krajiny južného Pacifiku vrátane Austrálie, Nového Zélandu a Indonézie situáciu sledovali.

Na Šalamúnových ostrovoch sa ihneď po vydaní varovania pred cunami vydali obyvatelia na vyššie položené miesta. V oblasti, ktorá je ohnisku najbližšie, žije asi 30-tisíc obyvateľov.

V roku 2007 zasiahlo západnú časť Šalamúnových ostrovov zemetrasenie o sile 8,1 stupňa Richterovej škály, pri ktorom zahynulo viac ako 50 ľudí a tisícky ďalších prišli o strechu nad hlavou. Šalamúnove ostrovy tvoria viac ako dvesto ostrovov a má vyše pol milióna obyvateľov.

debata chyba