Vyššie platy nútia šetriť, niektorí učitelia ich nepocítia

Zvyšovanie platov učiteľov a nepedagogických zamestnancov núti niektoré školy, aby väčšmi šetrili. Problém majú najmä na základných školách s menším počtom žiakov, ale aj na stredných školách.

07.02.2013 14:00
František Šary, Pavel Ondek, Martin Maták a... Foto: ,
Snímka z rokovania školských odborárov zľava František Šary, Pavel Ondek, Martin Maták a Miroslav Habán.
debata (14)

Niektorí riaditelia škôl zatiaľ nedostali od samospráv a žúp väčší balík peňazí ani na platy nepedagogických zamestnancov. Na ich zvýšené platy má samosprávam do konca týždňa poslať peniaze ministerstvo financií.

V Košickom samosprávnom kraji podľa jeho hovorkyne bude mať problémy najmenej polovica zo všetkých 65 stredných škôl v pôsobnosti župy. „S istotou vieme, že na viacerých školách bude nutné zníženie počtu zamestnancov. Na viacerých školách bude nutné upravovať pohyblivú zložku mzdy, niekde až na nulovú hodnotu,“ uviedla Zuzana Bobríková. V praxi to môže znamenať, že niektorí zamestnanci škôl zvýšenie platov o päť percent ani nepocítia. Z 21 gymnázií budú podľa prepočtov župy v pluse len dve. V pluse sú všetky zdravotnícke školy, situácia na stredných odborných školách závisí od ich zamerania.

Škôl v okrajových, menej rozvinutých regiónoch sa nové pravidlá dotknú najviac. „Tieto školy sú schopné vzdelávať žiakov zo sociálne znevýhodnených rodín v okolí. Ak zaniknú, deti budú nútené cestovať alebo bývať na internátoch, čo si ich rodičia nebudú môcť dovoliť. Je otázne, aké percento žiakov bude naďalej študovať,“ dodáva hovorkyňa košickej župy. Pri šetrení a škrtoch sa podľa nej môže stať, že školy, ktoré budú nútené prepúšťať, nebudú mať na niektoré predmety kvalifikovaných pedagógov.

Riaditeľ Základnej školy Komenského vo Veľkom Krtíši Dušan Gálik hovorí, že peniaze na zvýšenie platov by mali mať pre učiteľov, družinárky a zamestnankyne kuchyne. „Horšie je to pre zamestnancov, ktorí spadajú pod prenesené kompetencie samospráv, teda pre ekonómky, administratívne pracovníčky, ale aj školníka a upratovačky. Financie na ich vyššie platy nemáme,“ hovorí riaditeľ s tým, že už teraz väčšina z nich robí za minimálne platy a či sa v budúcnosti zvýšia je otázne. „Nezostáva nám nič iné len vyčkávať,“ dodal Gálik.

V málotriedke v Tomášovciach pri Lučenci, kde chodí 32 žiakov, dekréty o zvýšení platov dostali zatiaľ tri učiteľky a jedna vychovávateľka. Vedúca jedálne, dve kuchárky a upratovačka ich zatiaľ v rukách nemajú.

Združenie miest a obcí Slovenska odhaduje, že peniaze na platy nebudú stačiť asi štvrtine škôl. Aj preto žiadalo ministerstvo školstva, aby zriaďovateľom viacerých škôl v obci alebo meste opäť umožnilo presúvať 10 percent zo mzdového normatívu medzi školami. Ministerstvo školstva taký návrh pôvodne aj predložilo vláde, neskôr ho stiahlo. S návrhom nesúhlasili viacerí zástupcovia škôl, ktorí upozorňovali, že na to doplatia školy, ktoré sa viac snažili, aby získali žiakov, a peniaze napokon ani nemusia skončiť na výplatných páskach zamestnancov škôl.

Podľa ministerstva školstva problémy pri zvyšovaní platov a zároveň s vyplatením plného normatívu na platy sú tam, kde samosprávy neupravili svoju sieť škôl. Školy, kde na jedného učiteľa pripadá 14 žiakov, by problémy mať nemali.

Šéf školských odborov Pavel Ondek hovorí, že problémy na školách pre zvyšovanie platov učiteľov zatiaľ nezaznamenali. „Aj počas štrajku sme upozorňovali, že veľká časť peňazí, ktorá mala ísť na platy, šla do prevádzky škôl. Podľa našich informácií len vlani šlo do prevádzky 18 miliónov eur, ktoré mali ísť na platy,“ dodal.

Riaditelia dvoch štátnych prešovských gymnázií tvrdia, že zamestnancom platy zvýšili. „Učitelia i nepedagogickí pracovníci dostali zvýšené platy o päť percent,“ povedal riaditeľ Gymnázia J. A. Raymana Miroslav Krajňák. Učitelia dostali podľa neho pridané o 35 až 38 eur, nepedagogickým zamestnancom sa prilepšilo o 17 až 18 eur. „Problém nemáme, pretože máme dostatočný počet žiakov,“ dodáva. Bezproblémové zvýšenie platov potvrdil aj riaditeľ Gymnázia na Konštantínovej ulici. „Sme jednou z najväčších škôl, platy sa v priemere zdvihli o 25 eur,“ hovorí Stanislav Šanta.

Zvýšenie platov učiteľov dosiahli školskí odborári po ostrom štrajku koncom minulého roka. Vláda ich požiadavkám vyhovela len čiastočne, keď odsúhlasila päťpercentné navýšenie tarifných platov učiteľov a opatrenie, podľa ktorého má ísť celý platový normatív na mzdy. Platy časti nepedagogických zamestnancov má riešiť minulotýždňové rozhodnutie vlády o uvoľnení financií.

Odborári na svojej požiadavke zvyšovania platov o ďalších päť percent trvajú. Výzvu s požiadavkou na zvýšenie platov od júla adresovali minulý týždeň rezortu školstva. Minister financií sa k ich výzve zatiaľ nechcel vyjadrovať. „V piatok bude zverejnená daňová prognóza. Počkáme na vývoj príjmov štátneho rozpočtu a vývoj verejných financií a podľa toho budeme môcť reagovať,“ povedal Peter Kažimír.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba