Rumuni a Maďari sa hádajú o zástavu

Pre jedných je to "handra" alebo v najlepšom prípade "takzvaná vlajka takzvaného Sikulska". Pre druhých symbol spolupatričnosti a túžby po samospráve jedného historického regiónu.

08.02.2013 11:05
corlutean, maronyi, orban Foto: ,
Šéfovia rumunskej a maďarskej diplomacie Titus Corlútean (v strede) a János Martonyi (vľavo) na snímke z ich jesenného prijatia u premiéra Viktora Orbána.
debata (54)

Medzi Bukurešťou a Budapešťou sa rozhorel spor, ktorý druhý človek maďarskej diplomacie nazval „zúriacou vojnou zástav“. Rumuni a Maďari sa hádajú o zástavu Sikulska, časti Sedmohradska, kde žije najväčšia časť z vyše milióna rumunských Maďarov.

Diplomatický konflikt vypukol po tom, čo štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh tento týždeň asistoval pri vztyčovaní sikulskej vlajky na radnici jednej obce pri Budapešti. Németh odsúdil rozhodnutie prefektov dvoch rumunských žúp, ktorí zakázali vyvesovanie sikulskej vlajky na mestských a obecných úradoch, čo vzápätí potvrdil aj súd. „Zúri vojna zástav. Sme svedkami symbolickej agresie,“ vyhlásil podľa agentúry MTI a vyzval radnice v Maďarsku, aby ako gesto solidarity so sikulskými Maďarmi vyvesili sikulské zástavy.

Ďalšie polienka do ohňa priložil maďarský veľvyslanec v Bukurešti Oszkár Füzes. Po tom, čo ho v stredu rumunská strana predvolala, aby mu tlmočila protest, Füzes večer vystúpil vo viacerých televíznych debatách. Keď mu moderátor pripomenul, že Rumunsko oficiálne neuznáva Sikulsko za región a či teda Budapešť žiada od Rumunska aby ho „založilo“, aby tam mohla vzniknúť územná autonómia na etnickom základe, diplomat bez váhania reagoval. „Ak je to vôľa rumunských Maďarov, tak áno, lebo Maďarsko podporuje ich požiadavky,“ citoval ho portál kronika.ro.

Premiér Victor Ponta označil veľvyslancove výroky za „bezočivosť“. „Nik nám nebude hovoriť, aké vlajky máme alebo nemáme vztyčovať. Žiadne lekcie spoza hraníc nepripustíme,“ uviedol s tým, že Rumunsko si v otázkach miestnej správy nedá od nikoho radiť.

Šéf rumunskej diplomacie dokonca maďarskému ambasádorovi pohrozil vyhostením. „Dúfam, že v najbližších dňoch sa podarí primať veľvyslanca, aby sa vrátil do medzí jeho poverenia. Ak sa to nepodarí, tak jeho mandát sa v Rumunsku predčasne skončí,“ citovala ministra Titusa Corlăţeana kronika.ro.

Konflikt sa pokúsil uhladiť šéf maďarskej diplomacie János Martonyi. Minister, ktorý sa iba včera vrátil do úradu po šesťtýždňovej maródke, najskôr potvrdil, že veľvyslanec iba tlmočil oficiálny postoj maďarskej diplomacie a potom zavolal svojmu rumunskému kolegovi. „Hoci sa zhodli, že ich názory sa rozchádzajú,“ uviedlo po rozhovore maďarské ministerstvo, „ich spoločným cieľom zostáva ďalší rozvoj vzťahov,“ dodalo ako signál, že veľvyslanec si zatiaľ nemusí baliť kufre.

Demokratický zväz rumunských Maďarov, ktorý je najreprezenta­tívnejšou stranou najväčšej etnickej menšiny v Rumunsku, sa k advokátskym službám zo strany Budapešti postavil chladne. Zväz, ktorý má napäté vzťahy s maďarským vládnym Fideszom, síce vystupuje proti obmedzovaniu používania sikulskej vlajky, terajší konflikt však pripisuje blížiacim sa voľbám v Maďarsku. „Začala sa sedmohradská etapa kampane pred budúcoročnými voľbami v Maďarsku,“ ironicky konštatoval pre portál transindex.ro generálny tajomník zväzu Péter Kovács. Podľa neho skutočné nebezpečenstvo pre sedmohradských Maďarov predstavuje „vojna oranžovej, červenej a ktovie akých ešte straníckych vlajok v Maďarsku“. Táto vojna bude mať jediného porazeného: maďarské spoločenstvo v Sedmohradsku, do­dal.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba