Ruská vláda vyzvala ľudí, aby sa nepribližovali k meteoritom

Ruské úrady v piatok vyzvali obyvateľov Čeľabinskej oblasti, aby sa "nepribližovali k neznámym predmetom", ktoré by mohli byť zvyškami meteoritu.

15.02.2013 18:14 , aktualizované: 19:08
Ural, meteorit Foto: ,
Úlomky meteoritu poškodili aj továreň o rozlohe 600 metrov štvorcových.
debata (2)

Reagujú tým na dopad zatiaľ neznámeho vesmírneho objektu, ktorý sa zrútil do oblasti Uralu a zranil tam stovky ľudí. Ich počet medzitým ruské úrady zvýšili z predošlých asi 500 už na 950.

Obyvatelia juhoruských regiónov v piatok ráno s panikou reagovali na oslnivé žiarenie na oblohe a hluk, čo podľa úradov spôsobil meteorit vybuchujúci v atmosfére. Svedkovia hovoria aj o silných otrasoch podobných zemetraseniu a výpadkoch telekomunikačných sietí. Padajúci objekt sprevádzaný oslňujúcim zábleskom zachytili viacerí svedkovia na video.

Mnohí úradom neveria a vynorili sa tak špekulácie o rakete, páde vojenského lietadla či dokonca o UFO. Objavili sa aj správy o údajnom zásahu armády a vystrelení rakety na teleso. Objekt zanechal na oblohe viditeľnú dymovú stopu, ktorú bolo podľa dostupných informácií možné vidieť až v susednom Kazachstane.

Rusi si rozbíjajú okná, aby dostali finančnú náhradu

Niektorí Rusi v Čeľabinsku vidia príležitosť, ako si za štátne peniaze prilepšiť na bývanie. Úrady poškodeným bezprostredne po páde vesmírneho telesa sľúbili kompenzáciu škôd. Zatiaľ čo stovky poranených od črepín z okien čakali na ošetrenie, iní ľudia si rozbíjali okná sami v nádeji, že dostanú od štátu nové a lepšie. Informoval o tom denník Moskovskij komsomolec.

Chytré ale nie sú len osoby hladné po nových plastových oknách. Niektorí predajcovia okamžite upravili cenníky. Na celej udalosti s meteoritom tak nakoniec zrejme prerobí len štátna kasa.

2 debata chyba