Vatikán vydá po pápežovej rezignácii pamätné poštové známky

Vatikán po rezignácii pápeža Benedikta XVI. vydá špeciálne poštové známky, ktoré v budúcnosti môžu mať pre zberateľov cenu zlata. Filatelistický úrad nachystal sériu známok s nápisom Sede VACANTE 2013, ktoré budú platiť len po dobu, kedy bude pápežský stolec prázdny. Teoreticky tak môžu byť v obehu len niekoľko hodín.

22.02.2013 13:04
debata (2)

Pápež oznámil, že z úradu odíde 28. februára o 20:00 SEČ. Vzápätí pre katolícku cirkev začne takzvané obdobie SEDE VACANTE, teda prázdneho pápežského stolca. Ako dlho bude toto obdobie trvať, zatiaľ nie je jasné, pretože Vatikán doteraz neoznámil dátum zvolania konkláve, ktoré bude o novom pontifikovi rozhodovať.

Podľa cirkevného práva by sa konkláve malo zísť 15 až 20 dní po odchode pápeža, teda v polovici marca. Stále však nie je vylúčená možnosť, že zbor kardinálov bude zvolaný skôr. Súčasný pápež plánuje vydanie dekrétu, ktorý sa má týkať konkláve a mohol by skoršiu voľbu posvätiť. Ak sa to stane, mohol by svet meno nového pápeža poznať už 1. marca.

Kvôli týmto napätým termínom bude zrejme o známky mimoriadny záujem, uvádza agentúra APA. Známky v hodnote 70 a 85 centov určené pre zásielky po Európe, a ďalej v hodnote dvoch a dvoch a pol eura určené pre zámorie sa budú predávať len na poštových úradoch vo Vatikáne. Pred ôsmimi rokmi, kedy sa predávali špeciálne známky po úmrtí Jána Pavla II., sa pred úradmi tvorili dlhé fronty a náklad 750.000 kusov známok rýchlo zmizol.

Známky určené na obdobie bez pápeža majú vo Vatikáne tradíciu od roku 1939. Okrem známok sa od začiatku marca budú ponúkať aj pamätné mince. Raziť sa budú iba do ukončenia konkláve a tiež o ne bude pravdepodobne veľký záujem.

2 debata chyba