Benediktovi XVI. nezoberú meno

Odstupujúci pápež bude pápežom s prívlastkom. Vatikán dospel k názoru, ako sa má oslovovať po oficiálnej abdikácii, ktorá sa stane skutočnosťou tento štvrtok večer.

26.02.2013 15:01 , aktualizované: 27.02.2013 09:21
Benedikt XVI., odstúpenie, Foto: ,
Benedikt XVI. na archívnej fotografii z augusta 2005, keď bol plný duševnej sily na začiatku svojho pontifikátu.
debata

„Jeho Svätosť Benedikt XVI., emeritný pápež,“ oznámil vatikánsky hovorca Federico Lombardi. Doplnil, že nové oslovenie konzultoval abdikujúci pontifik s najvyššími predstaviteľmi Svätej stolice.

Potvrdili sa očakávania, že dosluhujúci pontifik sa nevráti k svojmu menu Joseph Ratzinger. „Kardinál je menovaný ako poradca pápeža. Preto je nepredstaviteľné, aby pápež mal za poradcu pápeža,“ upozornil slovenský katolícky kňaz Marián Gavenda ešte predtým, ako Vatikán zverejnil budúce oslovenie 85-ročného rodáka z Nemecka.

Benediktovi XVI. zostávajú posledné hodiny na svätopeterskom stolci. Po odchode z neho bude nosiť obyčajné biele rúcho, čím sa vzdá pápežského lesku. V súlade s tradíciou tiež príde o pečatný rybársky prsteň. (Ryba na ňom zobrazená je symbolom prvých kresťanov.) Nesplní sa tak túžba rímskeho klenotníka Claudia Franchiho, ktorý 35 gramov vážiaci zlatý prsteň vyrobil, keď Ratzingera v roku 2005 zvolili za nástupcu Jána Pavla II. „Je to šperk, ktorý má veľkú symbolickú hodnotu, a preto by mal byť vystavený v múzeu,“ dúfal Franchi.

Po oficiálnom odstúpení Benedikt XVI. prestane používať doterajšiu obuv, ktorou sú červené črievice. „Nosiť bude ručne vyrobené hnedé topánky od obuvníka z Mexika, ktoré dostal vlani počas krátkej návštevy tohto štátu,“ povedal Lombardi.

Pokiaľ ide o osobnú bezpečnosť Benedikta XVI., nebudú ju už zabezpečovať príslušníci Švajčiarskej gardy. Túto úlohu prevezmú policajti.

O Benediktovi XVI. niektorí ľudia hovoria ako o pápežovi, ktorý bol v tieni svojho charizmatického predchodcu z Poľska a tiež ako o prechodnej hlave rímskokatolíckej cirkvi. Gavenda nesúhlasí s takýmto názorom: „Osem rokov pontifikátu v dobe rýchlych a vážnych zmien nemožno v žiadnom prípade považovať za niečo prechodné a krátkodobé.“ Zároveň poukázal na to, že táto doba zodpovedá dvom funkčným obdobiam mnohých prezidentov vo svete.

grafika, pápež

Gavenda pripomenul, že Benedikt XVI. je všeobecne uznávaný ako znalec civilizácie, ktorý upozorňoval na riziká a navrhoval riešenia. „V čase, keď na každom kroku narážame na prejavy krízy civilizácie, sa mi zdá neuveriteľné, že médiá prichádzajú neustále s alternatívami o nepodstatných veciach a pritom sa vôbec nespomína, čo vlastne chcel pápež svetu povedať. O Vatikáne sa vyjadrujú tí, ktorí netušia, ako to tam chodí a o Benediktovi vyjadrujú názory tí, ktorí si väčšinou neprečítali ani jednu jeho knihu,“ pozastavil sa Gavenda.

Keďže dosluhujúci pápež zmenil pravidlá voľby svojho nástupcu, konkláve (zbor voliacich kardinálov) sa môže zísť skôr ako 15 dní po jeho abdikácii. Hlasovanie by sa tak mohlo začať v prvej polovici marca. Očakáva sa, že svet sa dozvie meno novej hlavy rímskokatolíckej cirkvi ešte pred veľkonočnými sviatkami, ktoré v tomto roku pripadajú na prelom marca a apríla. „O novom pápežovi rozhodne 115 kardinálov mladších ako 80 rokov, čiže tých, ktorí majú hlasovacie právo,“ pripomenula stanica BBC.

Takmer tri pätiny voliteľov vymenoval za kardinálov počas svojho pontifikátu Benedikt XVI.; zvyšných do tejto hodnosti povýšil Ján Pavol II. Európania sa ocitnú v konkláve vo väčšine – bude ich 60 zo 115 hlasujúcich. Až 21 z nich sú Taliani.

Slovensko nebude mať svojho zástupcu v zbore voliteľov. Jozef Tomko a Ján Chryzostom Korec sú totiž kardináli, ktorí už dávnejšie prekročili spomínanú vekovú hranicu. Tomko oslávi o dva týždne 89 rokov a Korec dovŕšil rovnaký vek pred mesiacom.

Posledné dni v úrade a voľba nového pápeža

  • Benedikt XVI. sa ako hlava rímskokatolíckej cirkvi naposledy ukáže na verejnosti dnes. Veriaci ho uvidia v okne na svätopeterskom námestí, jeho vystúpenie bude sprevádzať modlitba.
  • V stredu Benedikta XVI. čaká stretnutie so slovenskými pútnikmi pri príležitosti 1 150. výročia príchodu sv. Cyril a Metoda na naše územie. Na generálnej audiencii sa zúčastní aj prezident Ivan Gašparovič.
  • V piatok predpoludním sa rozlúči s kardinálmi, ktorí sa nachádzajú vo Vatikáne. Okolo piatej hodiny večer odletí vrtuľníkom do letného pápežského sídla v Castel Gandolfo, ktoré sa nachádza 25 kilometrov od Ríma. Odchod zo svätopeterského stolca nebude sprevádzať nijaká ceremónia. Abdikácia Benedikta XVI. oficiálne vstúpi do platnosti rovnaký deň o 20. hodine. Jeho oficiálne dokumenty uložia do archívu; osobné poznámky si vezme so sebou.
  • Dekan kardinálskeho zboru Angelo Sodano rozošle 1. marca (deň po odstúpení Benedikta XVI.) pozvánky kardinálom s hlasovacím právom k príprave voľby nového pápeža. Vatikánsky hovorca Federico Lombardi predpokladá, že kardináli prerokujú túto tému najskôr v pondelok (4. marca).
  • Keďže dosluhujúci pápež zmenil pravidlá voľby svojho nástupcu, konkláve (zbor voliacich kardinálov) sa môže zísť skôr ako 15 dní po jeho abdikácii. Hlasovanie by sa tak mohlo začať v prvej polovici marca.
  • Očakáva sa, že svet sa dozvie meno novej hlavy rímskokatolíckej cirkvi ešte pred veľkonočnými sviatkami, ktoré v tomto roku pripadajú na prelom marca a apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba