Škandál v JAR. Policajti autom uvláčili na smrť taxikára, ktorý zle parkoval

Osem juhoafrických policajtov uvláčilo k smrti Mozambijčana, ktorého autom tiahli k policajnej stanici na černošskom predmestí Johannesburgu. Vedenie polície ich v piatok postavilo mimo službu. Utorkový incident, ktorý odhalil amatérsky videozáznam zverejnený vo štvrtok v médiách, vyvolal škandál, ktorý podľa agentúry Reuters vážne poškodil povesť miestnej polície.

01.03.2013 15:32
JAR, zločin, vražda, taxikár, polícia Foto: ,
Protestujúci dav pred policajnou stanicou vo východnej štvrti Johannesburgu, v Daveytone.
debata (9)

Obeťou policajného násilia sa stal nikdy netrestaný 27-ročný černošský taxikár, ktorý prišiel do JAR ako desaťročný. Po tom, čo policajti zistili, že jeho taxík je na ulici zle zaparkovaný, mladíka spútali a ťahali po zemi za svojim autom rušnou ulicou. Zadržaný po dvoch hodinách zomrel, podľa súdneho lekára na vážne zranenia hlavy a vnútorné krvácanie. Prípad začali vyšetrovať ako vraždu.

Incident podľa miestnych komentárov vyhrotil napätie, ktoré už dlhšiu dobu panuje medzi juhoafrickými obyvateľmi a políciou. Tej sa vyčíta, že jej príslušníci sú zle vycvičení a často sa uchyľujú k násiliu. Polícia má tiež povesť skorumpovaného zboru, ktorý dosahuje zlé výsledky pri vyšetrovaní zločinov. Obyvatelia sú podľa odborníkov traumatizovaní úrovňou násilia v krajine.

Polícia v krajine, ktorá sa pred rokmi vymanila z apartheidu, obhajuje svoje tvrdé postupy často krutým a chladnokrvným správaním miestnych zločincov. „Keď vidíte, ako na vás nejaký zločinec namieri zbraň, tak sa nesmejte. Hlaveň nie je fotoaparát. Strieľajte ako prvý, aby ste chránili svoj ​​život,“ povedal podľa agentúry AFP v roku 2011 šéf juhoafrickej polície pri pohrebe niekoľkých zabitých policajtov.

9 debata chyba