Obama bude iba počúvať

Izrael je najlacnejšou a zároveň našou najmodernejšou flotilou na Blízkom východe.

19.03.2013 10:00
palestína, ženy, al-aksá, jeruzalém Foto: ,
Palestínske ženy protestujú proti prítomnosti príslušníkov izraelskej armády na Chrámovej hore, na nádvorí mešity al-Aksá, jeruzalemskej moslimskej svätyne, počas pravidelnej piatkovej modlitby.
debata

USA nedovolia, aby sa potopila, povedal americký viceprezident Joe Biden na stretnutí s predstaviteľmi židovskej komunity v USA len niekoľko dní pred v stredu sa začínajúcou návštevou prezidenta Baracka Obamu na Blízkom východe.

„Flotila pláva na mori blízkovýchodnej ropy a to jej jeden z možných dôvodov, prečo je pod americkou ochranou,“ reagoval na spomínaný výrok pre Pravdu Abdalrahman Bsaiso, palestínsky veľvyslanec na Slovensku. Podľa samotného Obamu ide na Blízky východ predovšetkým počúvať a pochopiť, ako vrátiť Izraelčanov a Palestínčanov za rokovací stôl. „Prichádzam bez hotových plánov a rozhodnutí,“ priznal prezident USA v rozhovore pre druhý izraelský televízny kanál tesne pred návštevou. Americké, ale aj izraelské médiá však tvrdia, že Obama už má plán. Jeho prvou časťou je vyslanie Johna Kerryho, šéfa diplomacie, na Blízky východ, ktorému dal 6 mesiacov na posun izraelsko-palestínskeho problému smerom k riešeniu. Chce vraj, aby Kerry prišiel s konkrétnymi návrhmi. Druhou časťou by v prípade neúspechu šéfa diplomacie USA bol vlastný plán amerického prezidenta.

„Naše skúsenosti nám velia nestrácať čas jeho delením na kúsky. Čas hrá totiž proti riešeniu konfliktu. Ak majú USA konkrétny plán, tak nech s ním prídu teraz, nie o pol roka. Napríklad už aj preto, že izraelská spoločnosť je čoraz radikálnejšia s prevládajúcimi prvkami rasizmu,“ myslí si palestínsky veľvyslanec Abdalrahman Bsaiso. Ako zdôraznil, Palestínčania si želajú, aby ich Obama prekvapil a vo svojej politickej batožine priniesol na Blízky východ niečo, o čom nevedia.

V Ramalláhu aj v Jeruzaleme pri tom všetkom zostávajú realistami. Podľa Palestínčanov Obama v Izraeli možno povie, že budovanie židovských osád na palestínskom území je škodlivým javom, pretože sú nelegálne. Palestínčanom zase povie, že ich aktivity na pôde OSN v súvislosti s jednostrannou žiadosťou o členstvo v organizácii nie sú tiež dobré. Izraelčanom zopakuje, že sa treba držať plánu 2+2, teda dva štáty pre dva národy. Sotva však v Jeruzaleme povie, že treba zastaviť osídľovanie. A bez toho je plán 2+2 nemysliteľný rovnako ako bez uznania východného Jeruzalema ako hlavného mesta Palestínčanov, či bez odstránenia tzv. bezpečnostného plota postaveného na palestínskom území.

„Každý deň možno očakávať novú vlnu násilia. Doterajšie izraelsko-palestínske dohody sú dnes irelevantné. Na jednej i druhej strane niet lídra, ktorý by chcel podniknúť rozhodné kroky v záujme urovnania konfliktu,“ vyjadril v komentári denníka Maariv Chelo Rosenberg. Podľa neho ak vraj dnes niekto tvrdí, že možno dosiahnuť akúkoľvek dohodu, tak klame sám seba. „Nedokáže to ani nový izraelský kabinet. Premiér Netanjahu bude síce opakovať, že je za vytvorenie štátu Palestína, ale bude to adresované zahraničiu. Vo vláde má totiž Naftali Benetta a jeho poslancov za stranu Židovský dom, ktorých Netanjahu pribral do koalície s cieľom v žiadnom prípade nedopustiť vytvorenie palestínskeho štátu,“ mieni Rosenberg.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba