Aj s okupantmi treba hovoriť, myslí si gruzínska ministerka

Tbilisi má záujem zlepšiť vzťahy s Moskvou, narušené vojnou v roku 2008, nie je však ochotné obetovať svoje euroatlantické ambície. "Prioritou zahraničnej politiky Gruzínska je európska a euroatlantická integrácia," zdôraznila pre Pravdu šéfka gruzínskej diplomacie Maja Pandžikidzeová pred svojou blížiacou sa návštevou Slovenska.

21.03.2013 16:00
Maja Pandžikidzeová Foto:
Prioritou zahraničnej politiky Gruzínska je európska a euroatlantická integrácia, zdôraznila šéfka diplomacie Maja Pandžikidzeová. "Ide o to, splniť vôľu gruzínskeho národa a vrátiť Gruzínsko do európskej rodiny," povedala v rozhovore pre Pravdu.
debata (8)

Je pre vás ťažké prísť na Slovensko, či do inej členskej krajiny EÚ a NATO, ako reprezentantka vlády, pred ktorou prezident Michail Saakašvili varoval Západ, že bude uskutočňovať promoskovskú politiku?
Vôbec to nie je ťažké, naopak, je to veľmi jednoduché. Bola som už vo viacerých štátoch Európskej únie a NATO a moje návštevy boli vždy veľmi úspešné. Počas celého minulého roka Saakašvili varoval Západ, že sa budeme usilovať o promoskovskú politiku. Dôvodom toho bolo to, že nemal iný argument, prečo by nás nemalo gruzínske obyvateľstvo podporovať. Fakt, že išlo o klamstvo, čoskoro vyšiel najavo. Gruzínsky národ tomu neuveril a veľmi jasne podporil Gruzínsky sen.

Ako si predstavuje vláda premiéra Bidzinu Ivanišviliho, lídra Gruzínskeho sna, normalizáciu vzťahov s Ruskom, ktoré, ako neustále pripomína prezident Saakašvili, okupuje veľkú časť Gruzínska?
To neopakuje iba Saakašvili. To opakujeme aj my. Taká je skutočnosť, pred ktorou sa nedá schovať. Áno, Rusko dosiaľ okupuje dvadsať percent gruzínskeho územia, Abcházsko a Južné Osetsko vyhlasuje za nezávislé krajiny. Napriek tomu sme si istí, že existuje potenciál vzťahov s touto krajinou. Vedieme diskusiu s Ruskom v Ženeve za účasti medzinárodných organizácií a USA. Okrem toho máme otvorený iný formát vzťahov, ktorý sa týka iba určitých oblastí, akými sú hospodárstvo, obchod, doprava, humanitárne otázky, kultúra, veda, medicína atď. Náš prístup je takýto: napriek tomu, že máme veľmi ťažkú situáciu, aj tak existujú témy spoločného záujmu, o ktorých sa dá komunikovať a ktoré môžu mať vplyv na normalizáciu situácie. Sme realisti a, samozrejme, si nemyslíme, že vzťahy s Ruskom sa zlepšia v dohľadnom čase a že otázky, ktoré sa majú vyriešiť, sa čoskoro vyriešia. Napriek tomu sa domnievame, že malé pozitívne kroky môžu zlepšiť situáciu.

Je gruzínska vláda ochotná obetovať zbližovaniu s Moskvou aj svoje euroatlantické ambície?
Prioritou zahraničnej politiky Gruzínska je európska a euroatlantická integrácia. To je výber gruzínskeho národa, pre ktorý je povinnosťou každej gruzínskej vlády spraviť všetko, čo je v jej silách. Ide o to splniť vôľu gruzínskeho národa a vrátiť Gruzínsko do európskej rodiny.

V akom časovom horizonte si predstavujete vstup Gruzínska do EÚ?
Nemôžem vám povedať žiaden termín. V danej etape sme v štádiu rokovaní z Európskou úniou o Asociačnej dohode. Máme nádej, že do summitu vo Vilniuse budeme môcť dokončiť prácu nad textom Asociačnej dohody. Koncom februára sa oficiálne začali rokovania medzi Gruzínskom a Európskou úniou o hlbokej a komplexnej slobodnej obchodnej zóne. Okrem toho práve teraz sme dostali akčný plán pre liberalizáciu vízového režimu, implementáciu ktorého sme z našej strany už čiastočne začali. S dynamikou vzťahov s Európskou úniou sme veľmi spokojní. Členstvo je však otázkou, ktorá nezávisí iba od nás. Samozrejme, my dávame prednosť tomu, aby sa to stalo čím skôr, ale posledné slovo patrí Európskej únii.

A ako postupuje Gruzínsko pri integrácii do Severoatlantickej aliancie?
Pre nás je najpodstatnejšie rozhodnutie summitu v Bukurešti, že Gruzínsko bude členom NATO. To bola veľmi dôležitá politická správa pre Gruzínsko v integračnom procese. Máme spoločnú komisiu NATO-Gruzínsko a ročný národný program. Tieto formáty úspešne využívame. Okrem toho Gruzínsko je zastúpené 1 600 vojakmi v Afganistane v operáciách medzinárodných bezpečnostných síl ISAF. Z toho vyplýva, že je najväčším prispievateľom vojenskej sily spomedzi nečlenských krajín NATO. My zostávame v Afganistane aj po roku 2014 a myslíme si, že Gruzínsko potvrdilo svoju vôľu a schopnosť priniesť veľmi dôležitý vklad do uskutočňovania spoločnej euroatlantickej bezpečnosti. Samozrejme, je veľmi ťažké rozprávať o konkrétnych termínoch členstva, ale gruzínska vláda uskutoční dôslednú politiku, aby sa rozhodnutie summitu v Bukurešti čoskoro zrealizovalo.

Myslíte si, že od jesene tohto roku, keď vyprší funkčné obdobie terajšej hlavy štátu a skončí sa súčasné „dvojvládie“, bude Gruzínsko pre Západ predvídateľným a vypočítateľným partnerom?
Ja si myslím, že Gruzínsko je predvídateľným a vypočítateľným partnerom pre Západ, lebo má veľmi jasne určený vlastný smer zahraničnej politiky. Reformy uskutočnené v Gruzínsku – mám na mysli reformy vnútri štátu – a ich rýchlosť jednoznačne budú mať pozitívny vplyv na skoršiu európsku integráciu Gruzínska.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba