Polícia zadržala muža pre list s jedom adresovaný Obamovi

Americká federálna polícia zadržala podozrivého muža v súvislosti s listom obsahujúcim jedovatý ricín, ktorý bol adresovaný prezidentovi Barackovi Obamovi. Podľa agentúry Reuters ide o štyridsaťpäťročného Paula Kevina Curtisa z Mississippi.

17.04.2013 18:19 , aktualizované: 18.04.2013 09:38
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama
debata (4)

List pre Obamu v utorok zachytili tajné služby v objekte, ktorý leží mimo komplexu Bieleho domu. Ďalší list s jedovatou látkou odhalilo kontrolné zariadenie v pošte republikánskeho senátora za štát Mississippi Rogera Wickera. Vyšetrovatelia však doteraz čakajú na dodatočné testy, ktoré prítomnosť ricínu definitívne potvrdia, lebo prvotné skúšky v prípade tejto látky nebývajú vždy spoľahlivá. Analýzy pri podobných látkach spravidla trvajú 24 až 48 hodín, povedal hovorca Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

FBI zadržala Curtisa v jeho dome v meste Corinth v Mississippi. Vyšetrovatelia ho podozrievajú, že je zodpovedný za odoslanie troch listov pozitívne testovaných na prítomnosť ricínu. Okrem Obamu a Wickera dostal podľa FBI ďalší list zamestnanec súdu v štáte Mississippi.

Listy obsahovali rovnaký text, ktorým je podľa agentúry AP: „Vidieť zlo a neodhaliť ho znamená stať sa tichým partnerom jeho pokračovania.“ Text je v oboch prípadoch podpísaný: „Som KC a súhlasím s týmto odkazom“. Príslovím „súhlasím s týmto odkazom“ podľa AP často uzatvárajú americkí politici svoje predvolebné spoty. Iniciály KC sa zhodujú so začiatočnými písmenami Curtisovou druhého mena a priezviska.

Podozrivý je podľa nemenovaných zdrojov agentúry Reuters oboznámených s vyšetrovaním zrejme ten istý Kevin Curtis, ktorý je jedným z radu imitátorov Elvisa Presleyho a je veľmi aktívny na internetovom blogu spojenom s touto hudobné legendou. V jednom z komentárov sa sťažoval na úroveň súťaží Elvisových imitátorov v niektorých štátoch USA, a svoju správu podpísal: „Toto je Kevin Curtis a ja súhlasím s týmto odkazom.“

Ricín je mimoriadne nebezpečný jed, ktorý sa dá získať zo semien ricínu obyčajného, ​​ktorý je bežnou lekárnickou a priemyselnou rastlinou. Po požití či vdýchnutí aj malého množstva tohto alkaloidu nastáva zhruba za tri až päť dní smrť. Protilátku vyvinuli v roku 2009 v Británii, ale zatiaľ nebola odskúšaná na ľuďoch. Možná je zatiaľ len podporná liečba, pravdepodobné sú ale dlhodobé poškodenia orgánov.

Poplach okolo jedovatých zásielok prišiel v čase, keď v USA panuje napätie vyvolané pondelkovým krvavým útokom v Bostone. Explózie bômb pri tamojšom maratóne zabili troch ľudí a ďalších 170 zranili. Hovorca Bieleho domu Jay Carney povedal, že nič neukazuje na to, že by zásielky nejako súviseli s útokom v Bostone.

4 debata chyba